Κινέζοι «δίνουν δουλειά» σε Αμερικανούς

Κινέζοι «δίνουν δουλειά» σε Αμερικανούς

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 80.000 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης προσφέρουν στις ΗΠΑ οι επενδύσεις κινεζικών επιχειρήσεων που τα τελευταία 15 χρόνια έχουν φθάσει στο ποσό των 46 δισ. δολαρίων. Στη διαπίστωση αυτή καταλήγει μελέτη της αμερικανικής εταιρείας Rhodium Group, που επισημαίνει πως ο αριθμός των 80.000 είναι συγκριτικά μικρός ως προς το σύνολο των θέσεων εργασίας που προσφέρουν ξένες εταιρείες στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αλλά είναι πενταπλάσιος από τις 15.000 που προσέφεραν μόλις προ πενταετίας. Βάσει των πορισμάτων της, η ίδια έρευνα καταλήγει στην εκτίμηση πως οι κινεζικές επενδύσεις στην πρώτη οικονομία του κόσμου θα έχουν φτάσει κάπου ανάμεσα στα 100 και τα 200 δισ. δολάρια μέχρι το 2020. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη αυτή, τότε οι κινεζικές επενδύσεις στις ΗΠΑ θα έχουν δημιουργήσει από 200.000 έως 400.000 θέσεις εργασίας.

Τα στοιχεία της εν λόγω έρευνας αποδυναμώνουν σαφώς το επιχείρημα που μονίμως επικαλείται η αμερικανική πλευρά στις εμπορικές της διενέξεις με το Πεκίνο για τη ζημία που υφίσταται η αμερικανική οικονομία επειδή «μετακομίζουν» θέσεις εργασίας από τις ΗΠΑ στην Κίνα. Διαπιστώθηκε, άλλωστε, ότι μέχρι τα τέλη του περασμένου έτους, Κινέζοι επενδυτές είχαν ιδρύσει σχεδόν 1.600 επιχειρήσεις στην επικράτεια των ΗΠΑ. Οπως, πάντως, επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, οι κινεζικές επενδύσεις αποτελούν ακανθώδες θέμα σε μερικούς τομείς, όπως αυτός των στρατιωτικών τους εφαρμογών. Πολλοί Αμερικανοί πολιτικοί προειδοποιούν, άλλωστε, ότι οι επενδυτές από την Κίνα αργά ή γρήγορα θα επωφεληθούν από το φθηνό εργατικό δυναμικό που προσφέρεται στη χώρα τους και τελικά θα επαναφέρουν σε αυτήν τις θέσεις εργασίας.

Η έρευνα της Rhodium Group μάλλον δεν επαληθεύει τους φόβους αυτούς, καθώς καταδεικνύει ότι πολλές από τις επίμαχες κινεζικές επενδύσεις έσωσαν αμερικανικές επιχειρήσεις από τη χρεοκοπία και πολλές εξαγορές οδήγησαν σε ανάπτυξη των εταιρειών που εξαγοράστηκαν, ενώ, αντιθέτως, οι περιπτώσεις υποβάθμισης των αμερικανικών εταιρειών είναι σπάνιες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή