14,3 τρισ. δολ. το κόστος συγκρούσεων παγκοσμίως

14,3 τρισ. δολ. το κόστος συγκρούσεων παγκοσμίως

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κόστος της βίας σε ολόκληρο τον κόσμο έφθασε στο ποσό ρεκόρ των 14,3 τρισ. δολαρίων το 2014, ποσό που αντιστοιχεί στο μέγεθος των οικονομιών της Βραζιλίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου μαζί, αναφέρει έκθεση για την παγκόσμια ασφάλεια.

Το χάσμα ανάμεσα στις λιγότερο και τις περισσότερο ειρηνικές περιοχές του κόσμου έχει βαθύνει, με πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής να βυθίζονται σε αυξανόμενη βία, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου για την Οικονομία και την Ειρήνη (IEP) που εδρεύει στην Αυστραλία.

Η Συρία κατατάσσεται ως η λιγότερο ειρηνική χώρα στην έκθεση «Παγκόσμιος Δείκτης Ειρήνης 2015», ενώ στη Λιβύη καταγράφηκε η σοβαρότερη επιδείνωση της κατάστασης στον τομέα αυτόν. Η Ισλανδία παραμένει η πιο ειρηνική χώρα. Το κόστος υποστήριξης των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων έχει αυξηθεί κατά 267% από το 2008, στα 128 δισ. δολάρια καθώς ο αριθμός των εκτοπισμένων έφθασε τα 50 εκατομμύρια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ωστόσο, το κόστος επιβάρυναν κυρίως οι δαπάνες που συνδέονται με τον στρατό, με τις αστυνομικές δυνάμεις και με την αντιμετώπιση των ανθρωποκτονιών, που ξεπερνούν το 68% του συνόλου, αναφέρει η μελέτη.

Παρά τις συγκρούσεις στην Ουκρανία, η Ευρώπη συνεχίζει να βιώνει ιστορικά επίπεδα ειρήνης με μείωση των ποσοστών ανθρωποκτονιών και την απόσυρση των δυνάμεων από το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ωστόσο, το Ιράκ, η Συρία, η Νιγηρία, το Νότιο Σουδάν και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έχουν περισσότερα κρούσματα βίας σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τη συγκριτική μελέτη σε 162 χώρες. Η ένταση των εχθροπραξιών έχει αυξηθεί δραματικά, σύμφωνα με τη μελέτη, με τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν να έχει ανέλθει σε 180.000 το 2014 από 49.000 το 2010. Οι πιο βίαιες περιοχές του κόσμου είναι η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική ξεπερνώντας τη Νότια Ασία, η οποία στην περυσινή έκθεση για το 2013 ερχόταν στην πρώτη θέση.

«Με τη δυναμική εντός της περιοχής να αλλάζει, είναι πολύ δύσκολο να μάθουμε ποιες είναι οι λύσεις και να κάνουμε προβλέψεις για τον επόμενο χρόνο», είπε ο Στιβ Κιλελέα από το IEP. Η μελέτη δείχνει ότι τη μεγαλύτερη πρόοδο στον τομέα της ειρήνης εμφανίζουν οι Γουινέα-Μπισάου, Ακτή Ελεφαντοστού, Αίγυπτος και Μπενίν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή