Fed: Η πορεία αύξησης των επιτοκίων θα είναι πιο αργή και σταδιακή

Fed: Η πορεία αύξησης των επιτοκίων θα είναι πιο αργή και σταδιακή

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αρμόδια επιτροπή για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) αποφάσισε, στη διήμερη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της, όπως αναμενόταν. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η εγχώρια οικονομική ανάπτυξη έχει ενισχυθεί με μέτριο ρυθμό το διάστημα που μεσολάβησε από τη προηγούμενη συνεδρίαση τον Απρίλιο, καθώς οι δείκτες για την αγορά εργασίας έχουν γενικά παρουσιάσει βελτίωση, η αγορά κατοικίας έχει δείξει σημάδια ενίσχυσης ενώ οι καθαρές εξαγωγές και οι επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου έχουν παραμείνει υποτονικές. Η προσοχή της αγοράς εστιάστηκε στις δηλώσεις της επικεφαλής, Janet Yellen, στη συνέντευξη Τύπου, οι οποίες έδωσαν την εντύπωση ότι, από τη στιγμή που η κεντρική τράπεζα εισέλθει σε κύκλο αύξησης των επιτοκίων, ο ρυθμός εφαρμογής σφιχτότερης νομισματικής πολιτικής θα είναι ενδεχομένως πιο ήπιος και σταδιακός σε σχέση με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις. Χαρακτηριστικά, η επικεφαλής ανέφερε ότι παραμένουν αδυναμίες στην αγορά εργασίας λόγω της φάσης του οικονομικού κύκλου («cyclical weakness in the labor market») και η τράπεζα αναμένει περισσότερα και σημαντικά στοιχεία που να στηρίζουν την προοπτική σταθερής πορείας βελτίωσης της αγοράς εργασίας και επιτάχυνση του ρυθμού ανόδου των μισθών.

Εκπληξη για τις αγορές προκάλεσαν, επίσης, οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις των μελών της επιτροπής για την πορεία των επιτοκίων, σύμφωνα με τις οποίες το Fed Funds Rate αναμένεται -βάσει της μέσης πρόβλεψης των 12 μελών- να ανέλθει μέχρι το τέλος του έτους από 0%-0,25% σήμερα στο 0,625% (δηλ. περίπου 50 μονάδες βάσης συνολική αύξηση), ενώ για το τέλος του 2016 και 2017 αναμένεται να βρεθεί στο 1,625% και 2,875% αντίστοιχα, έναντι 1,875% και 3,125 πριν από περίπου τρεις μήνες. Στον απόηχο των δηλώσεων της κ. Yellen και των πτωτικά αναθεωρημένων μέσων προβλέψεων για την πορεία του βασικού επιτοκίου της Fed τα επόμενα δύο έτη, το δολάριο ΗΠΑ αποδυναμώθηκε. Η ισοτιμία ευρώ/δολ. ανήλθε την Πέμπτη στο 1,1440, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, πριν υποχωρήσει την επόμενη ημέρα κοντά στο 1,1300 παραμένοντας όμως υψηλότερα από επίπεδα κοντά στο 1,1200 που είδαμε λίγες ημέρες πριν από την ανακοίνωση της Fed. Η προοπτική σταδιακής και αργής αύξησης των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων της Fed ευνόησε τα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια καθώς και τις κύριες αγορές ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς κυβερνητικού τίτλου των ΗΠΑ να υποχωρεί την Παρασκευή κοντά στο 2,30%.

*Διεύθυνση τρέχουσας οικονομικής ανάλυσης & έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή