Πιο κοντά οι ΗΠΑ στη συμφωνία του Ειρηνικού

Πιο κοντά οι ΗΠΑ στη συμφωνία του Ειρηνικού

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμερικανική Γερουσία αναμενόταν ότι θα υπερψηφίσει τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας νόμο που θα δίνει στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα την εξουσία να διαπραγματευτεί την εμπορική συμφωνία του Ειρηνικού (TPP), η οποία θα ενισχύσει τους οικονομικούς δεσμούς των ΗΠΑ με την Ασία.

Πρόκειται για την κατάληξη μάχης στο Κογκρέσο που διαρκεί έξι εβδομάδες, με πολλές ανατροπές και μυριάδες συμφωνίες στα παρασκήνια ώστε να ψηφιστεί ο αναγκαίος νόμος. Εφόσον η Γερουσία δώσει την εξουσία διαπραγμάτευσης στον κ. Ομπάμα, το Κογκρέσο θα κληθεί να επικυρώσει την εμπορική συμφωνία μέχρι το τέλος του 2015. Η συμφωνία έχει καταστεί ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς στόχους της δεύτερης θητείας Ομπάμα και αποτελεί τμήμα της πολιτικής του για στροφή των ΗΠΑ προς την Ασία. Με την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας των χωρών του Ειρηνικού θα δημιουργηθεί μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου, που θα εκτείνεται από την Ιαπωνία μέχρι τη Χιλή και θα περιλαμβάνει το 40% της παγκόσμιας οικονομίας. Εκτιμάται πως η συμφωνία θα οδηγήσει σε αύξηση του παγκοσμίου ΑΕΠ κατά σχεδόν 300 δισ. δολάρια. Η μάχη στο Κογκρέσο ώστε να δοθεί η εξουσία στον κ. Ομπάμα να κάνει τις απαραίτητες διαπραγματεύσεις έφερε τον Αμερικανό πρόεδρο αντιμέτωπο με πολλούς γερουσιαστές και βουλευτές του ίδιου του κόμματός του. Αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι γενικά πολλοί Αμερικανοί υποστηρίζουν την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας του Ειρηνικού, η έγκρισή της από το Κογκρέσο αποδείχτηκε δύσκολη, διότι πολλά συνδικάτα και ακτιβιστές αντιτάχθηκαν στη διαδικασία του κατεπείγοντος που ακολουθήθηκε, προειδοποιώντας για απώλεια θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ και απειλώντας ότι θα καταψηφίσουν όσους Δημοκρατικούς υποστηρίξουν τη συμφωνία. Η κ. Χίλαρι Κλίντον, η οποία συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2016, έχει δηλώσει πως οι Δημοκρατικοί επικριτές της συμφωνίας έχουν δικαίωμα να εκφράζουν ανησυχίες, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει τοποθετηθεί προσωπικά επί του θέματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή