Μικρές κλοπές, μεγάλες απώλειες στο αμερικανικό λιανεμπόριο

Μικρές κλοπές, μεγάλες απώλειες στο αμερικανικό λιανεμπόριο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μικροκλοπές στα καταστήματα λιανικού εμπορίου μπορεί να στοιχίσουν δισεκατομμύρια σε όλον τον κλάδο, όπως καταδεικνύει αμερικανική έρευνα. Η απρόσμενη μείωση των αποθεμάτων λόγω κλοπών από καταστήματα, η απάτη από υπαλλήλους ή προμηθευτές και τα διοικητικά ή γραφειοκρατικά λάθη κόστισαν στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου των ΗΠΑ περί τα 44 δισ. δολάρια, κατά τη διάρκεια του 2014. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η αμερικανική Ομοσπονδία Εμπορίου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου, η οποία στηρίχθηκε σε ερωτηματολόγια που απαντήθηκαν από 100 υψηλόβαθμα στελέχη, οι συνολικές απώλειες των 44 δισ. δολαρίων αντιστοιχούν στο 1,38% όλων των λιανικών πωλήσεων. Μέσα στο 2014, οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ έφθασαν, συνολικά, τα 3,19 τρισ. δολάρια.

Οι κλοπές από καταστήματα και η συνακόλουθη συρρίκνωση των αποθεμάτων αντιστοιχούν στο 38% των απωλειών που καλύπτονται από την έρευνα. Οι κλοπές εργαζομένων ανέρχονται στο 34,5% των απωλειών που προκύπτουν, ενώ τα διοικητικά και γραφειοκρατικά λάθη αναλογούν στο 16,5% των 44 δισ. δολαρίων. Παραδόξως, οι κλοπές από καταστήματα μπορεί να φθάσουν σε δισεκατομμύρια, αντίθετα από την κοινή πεποίθηση ότι μια μπάρα δημητριακών ή ένα τζιν παντελόνι δεν μπορούν να ζημιώσουν έναν όμιλο ή μια επιχείρηση λιανικού εμπορίου. «Στην πραγματικότητα, οι απώλειες του κλάδου στις ΗΠΑ μπορεί να φθάσουν σε δισεκατομμύρια δολάρια, σε ετήσια βάση. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να επενδυθούν σε ανθρώπινο κεφάλαιο, προαγωγές ή άλλες απαραίτητες δραστηριότητες», σχολιάζει ο αντιπρόεδρος του τομέα πρόληψης απάτης στην Ομοσπονδία Εμπορίου, Μπομπ Μοράκα.

Από τα στελέχη που συμμετείχαν στην έρευνα, το 39,4% δήλωσαν πως έχουν αυξήσει τον προϋπολογισμό μέτρων πρόληψης από τέτοιας φύσεως απώλειες, ενώ το 36,6% δεν έχει προχωρήσει σε καμιά αύξηση ή μείωση. Πάντως, οι όμιλοι λιανικού εμπορίου αφιέρωσαν μόνον 1% σε μέτρα πρόληψης από τις συνολικές πωλήσεις του 2014, οι οποίες έφθασαν τα 3,19 τρισ. δολάρια. Νωρίτερα, αυτόν τον μήνα, ο διευθύνων σύμβουλος της Walmart, Γγκρεγκ Φόραν, είχε δηλώσει πως υπάρχουν ακόμη σημαντικά «περιθώρια βελτίωσης» για την αντιμετώπιση της συρρίκνωσης των αποθεμάτων από μικροκλοπές. Η Walmart υπολογίζει τις απώλειες από μικροκλοπές και απάτες υπαλλήλων στα 300 εκατ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή