Στο ενοίκιο το 39,1% του εισοδήματος των Βρετανών

Στο ενοίκιο το 39,1% του εισοδήματος των Βρετανών

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ενοίκια στη Βρετανία είναι αρκετά υψηλότερα συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, αφομοιώνοντας τα ετήσια εισοδήματα των μισθωτών κατά 11% περισσότερο σε σχέση με τον μέσο όρο όλων των χωρών. Από την άλλη πλευρά, οι ιδιοκτήτες ακινήτων επωφελούνται από τα χαμηλά επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια λόγω του σκληρού ανταγωνισμού των τραπεζών να προσελκύσουν πελάτες. Σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής Ομοσπονδίας Στέγασης, οι μισθωτές στη Βρετανία δαπανούν το 39,1% των ετήσιων εισοδημάτων τους για την κάλυψη των ενοικίων τους, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη προσδιορίζεται στο 28%. Συν τοις άλλοις, η ομοσπονδία, που εκπροσωπεί όλες τις ενώσεις στέγασης στη χώρα, τονίζει πως οι μισθωτές δεν είναι απόλυτα εξασφαλισμένοι λόγω του περιορισμένου χρονικού διαστήματος που δίνονται στη διάρκεια των συμβολαίων. Ιδιαίτερα προβληματική είναι η κατάσταση στο Λονδίνο, όπου η εκτόξευση των ενοικίων σε αστρονομικά ποσά αποτρέπει τους Βρετανούς να κατοικήσουν στην πρωτεύουσα προς όφελος πάμπλουτων Αράβων, Ρώσων και Κινέζων.

Στον αντίποδα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων επωφελούνται από τον ανταγωνισμό των στεγαστικών τραπεζών και έτσι μπορούν να διαπραγματευτούν καλύτερες συμφωνίες για την αποπληρωμή των στεγαστικών τους δανείων. Οπως επισημαίνεται από σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου BBC, τα χαμηλά επιτόκια σε συνδυασμό με τη χαμηλή διαθεσιμότητα ακινήτων στην αγορά αναγκάζουν τις τράπεζες στεγαστικής πίστης να μειώσουν το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων προκειμένου να προσελκύσουν υποψήφιους ιδιοκτήτες να αγοράσουν τα προϊόντα τους.

Οπως δείχνουν τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Στέγασης, οι ιδιώτες μισθωτές αντιπροσωπεύουν το 17% όλων των κατοίκων στη Βρετανία. Είναι δε αντιμέτωποι με ένα αυξανόμενο κόστος στις μισθώσεις. Στην Ολλανδία και τη Γερμανία, το κόστος ενοικίασης είναι κατά 50% χαμηλότερο από τη Βρετανία. Ο διευθύνων σύμβουλος της Ομοσπονδίας Στέγασης, Ντέιβιντ Ορ, δήλωσε: «Πώς μπορούμε να αναμένουμε από τους Βρετανούς να δημιουργήσουν οικογένειες, επιχειρήσεις ή να αποταμιεύσουν για την αγορά πρώτης κατοικίας όταν δεν γνωρίζουν εάν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν το βασικό κόστος διαβίωσης;». «Τα υψηλά ενοίκια είναι ένα ακόμη σύμπτωμα της κρίσης στη στέγαση, καθώς δεν γίνονται οι απαραίτητες επενδύσεις για να αυξηθεί η διαθεσιμότητα κτιρίων, ούτε λαμβάνονται μέτρα για να επιλυθούν προβλήματα στην αγορά γης», προσέθεσε ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή