Φθηνή ενέργεια και QE τονώνουν την Ευρώπη

Φθηνή ενέργεια και QE τονώνουν την Ευρώπη

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η θετική εκκίνηση του 2015 για την Ευρωζώνη, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 0,4% το πρώτο τρίμηνο –επίδοση ισχυρότερη αυτών σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο–, υποδηλώνει ότι οι καταναλωτές ανταποκρίνονται στις χαμηλότερες τιμές ενέργειας, σύμφωνα με την έκδοση του Ιουνίου της τριμηνιαίας έρευνας της ΕΥ Eurozone Forecast (EEF). Η έρευνα εκτιμά, επίσης, ότι η ανάκαμψη θα αποκτήσει ευρύτερη βάση, προβλέποντας ανάπτυξη 1,6% το 2015 και στη συνέχεια 1,9% για το 2016.

Οι επιχειρήσεις προετοιμάζονται για επενδύσεις, καθώς οι έρευνες για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και τα στοιχεία των δανείων καταγράφουν μια διαρκώς θετικότερη εικόνα κατά τους τελευταίους μήνες. Η έρευνα εκτιμά ότι οι συνολικές επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 1,1% μέσα στο 2015 και περαιτέρω έως και 3% το 2016-17, ενώ στη συνέχεια θα υποχωρήσουν στο 2,5% το 2018-19. Οι ρυθμοί αυτοί υπολείπονται σε σχέση με τα προ της κρίσης ποσοστά αύξησης των επενδύσεων, ωστόσο, δεδομένου ότι οι αυξήσεις της εποχής εκείνης οφείλονταν σε μεγάλο βαθμό στην οικοδομική δραστηριότητα, ο πιο αργός ρυθμός συσσώρευσης κεφαλαίου δεν συνεπάγεται κατ’ανάγκην χαμηλότερη μελλοντική αύξηση της παραγωγής.

Η ποσοτική χαλάρωση θα συνεχίσει να συμβάλει στη συγκράτηση του κόστους δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα για τις επιχειρήσεις, τις κυβερνήσεις και τους ιδιώτες στην Ευρωζώνη το 2015 και το 2016. Ωστόσο, η πιθανότητα μιας ελληνικής εξόδου από το ευρώ μπορεί να συνεχίσει να επισκιάζει τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

«Οι μειωμένες τιμές της ενέργειας, οι αυξημένες καταναλωτικές δαπάνες, η ισχυρότερη αγορά εργασίας και η εξασθένηση του ευρώ, όλα συμβάλλουν στην ανάκαμψη. Ομως, παρά τη θετική πορεία των καταναλωτικών δαπανών, η ανεργία παραμένει υψηλή σε μεγάλο μέρος της ζώνης του κοινού νομίσματος. Η επιχειρηματική και η πολιτική κοινότητα της Ευρωζώνης θα πρέπει να συνεργαστούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτή τη μεγάλη πρόκληση, έχοντας ως ύψιστη προτεραιότητα τη δημιουργία ενός καλύτερου περιβάλλοντος για τους νέους», αναφέρει η ΕΥ.

Κατά τους τελευταίους εννέα μήνες, η Ελλάδα επιζεί χωρίς καμία εξωτερική χρηματοδότηση και έχει υποχρεωθεί να στηριχθεί εξ ολοκλήρου στους δικούς της πόρους για την κάλυψη των τοκοχρεολυσίων. Ενώ η οικονομική δραστηριότητα φαίνεται να έχει διατηρηθεί κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η αβεβαιότητα που περιβάλλει το μέλλον της χώρας και η αυξανόμενη έλλειψη ρευστότητας έχουν πλέον σημαντικές συνέπειες για την οικονομική δραστηριότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή