Μεγάλες ζημίες για Ε.Ε. αλλά και Βρετανία σε ενδεχόμενο Brexit

Μεγάλες ζημίες για Ε.Ε. αλλά και Βρετανία σε ενδεχόμενο Brexit

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν στις 11 Μαΐου ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωνε την εκλογική του νίκη και μαζί με αυτήν την υλοποίηση της δέσμευσής του για δημοψήφισμα γύρω από την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε., η εφημερίδα The Independent πληροφορούσε τους αναγνώστες της πως «ο κόσμος ανησυχεί για το ενδεχόμενο του Brexit». Στον περίπου ενάμιση μήνα που έχει μεσολαβήσει ακολούθησαν εν χορώ προειδοποιήσεις από οικονομολόγους, τράπεζες, οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης και επιχειρηματίες για τις ολέθριες συνέπειες μιας τέτοιας επιλογής κυρίως στη βρετανική οικονομία αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας τα σχέδια τραπεζικών κολοσσών για μεταφορά τους σε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Το City του Λονδίνου αποτελεί τη χρηματοπιστωτική πρωτεύουσα της Ευρώπης και κυριαρχεί στην αγορά συναλλάγματος των 5,3 τρισ. δολαρίων την ημέρα με ανταγωνισμό μόνον από τη Ν. Υόρκη. Υπάρχει, όμως, και η άλλη άποψη καθώς κάποιοι Βρετανοί επιχειρηματίες προτιμούν μια έξοδο από την Ε.Ε., ενώ ακόμη και ο πολιτικός προϊστάμενος του City παραμένει ψύχραιμος και δεν προβλέπει τραγικές συνέπειες.

Ο όλεθρος

Τελευταίος που προειδοποίησε για τις συνέπειες ενός Brexit ο διευθύνων σύμβουλος της Standard Life Investments, Κιθ Σκέοχ, όταν στην αρχή της εβδομάδας μίλησε για «όλεθρο στις αγορές κεφαλαίου». Δύο ημέρες νωρίτερα ο οίκος Standard & Poor’s προέβλεψε πως σε περίπτωση εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα πάρει τη θέση του Λονδίνου ως χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ευρώπης η Φρανκφούρτη, το Παρίσι ή το Δουβλίνο, ενώ το City θα δεχθεί καίριο πλήγμα. Σε ό,τι αφορά τις ευρύτερες επιπτώσεις για τη βρετανική οικονομία, η S&P’s επισήμανε πως ο χρηματοπιστωτικός τομέας προσφέρει στη χώρα 14 εκατ. θέσεις εργασίας και προσελκύει το 30% των εισερχόμενων άμεσων ξένων επενδύσεων, δηλαδή το 17% του βρετανικού ΑΕΠ. Ενόψει, άλλωστε, του δημοψηφίσματος στα τέλη του 2017, υποβάθμισε την προοπτική της Βρετανίας σε αρνητική από σταθερή. Εχει προηγηθεί προειδοποίηση της Moody’s για ενδεχόμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Βρετανίας, καθώς σε περίπτωση Brexit θα πληγούν καίρια οι προοπτικές ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας. Κι αυτό βέβαια, καθώς το περασμένο έτος οι μισές σχεδόν εξαγωγές της Βρετανίας είχαν αποδέκτη την Ε.Ε. και η αξία τους έφθασε τα 359 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τα γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα Bertelsmann Stiftung και Ifo, αν πράγματι η Βρετανία αποφασίσει να αποσχισθεί από την Ε.Ε. μπορεί να της κοστίσει έως και 313 δισ. ευρώ μέχρι το 2030, που αντιπροσωπεύει το 14% του βρετανικού ΑΕΠ. Παρά την προοπτική να αναλάβει άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα τον ρόλο του χρηματοπιστωτικού κέντρου της Ευρώπης, τα δύο οικονομικά ινστιτούτα προβλέπουν σημαντικές ζημίες για άλλες χώρες της Ε.Ε.

Αν και το Δουβλίνο έχει αναφερθεί ως πιθανός προορισμός τραπεζών και επενδυτικών που θα θελήσουν να εγκαταλείψουν το City, τα δύο ινστιτούτα εκτιμούν πως η Ιρλανδία θα μπορούσε να χάσει έως και το 2,66% του πραγματικού ΑΕΠ της. Σε ό,τι αφορά το Λουξεμβούργο με τον διογκωμένο χρηματοπιστωτικό του τομέα, εκτιμούν πως θα μπορούσε να χάσει μέχρι το 0,8% το ΑΕΠ του και η Γερμανία το 0,33% του ΑΕΠ της, ενώ αν συνυπολογισθούν οι έμμεσες συνέπειες το κόστος θα μπορούσε να φθάσει στο 2% του γερμανικού ΑΕΠ.

Η εκστρατεία

Στην αρχή της εβδομάδας, όμως, έγινε γνωστό ότι ομάδα Βρετανών επιχειρηματιών συγκεντρώνει κεφάλαια για να διεξάγει εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε.. Ενδεχομένως φέρουν βαρέως τις ευρωπαϊκές ρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό κλάδο που περιορίζουν την αυτονομία του City του Λονδίνου. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Μαρκ Μπόλεατ, πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής και Πόρων με αρμοδιότητες που επηρεάζουν το χρηματοπιστωτικό κέντρο, προέβλεψε πως σε περίπτωση Brexit η βρετανική κυβέρνηση θα χάσει χρήμα και δύναμη αλλά δεν θα εγκαταλειφθεί ομαδικά από τραπεζίτες, επενδυτές και διαπραγματευτές προς όφελος ανταγωνιστικών χρηματοπιστωτικών κέντρων. Σύμφωνα με τον Μπόλεατ, μια έξοδος της Βρετανίας θα οδηγήσει σε ένα μικρότερο χρηματοπιστωτικό κέντρο.

Τάσεις φυγής από τις τράπεζες

Η Deutsche Bank ήταν η πρώτη ανάμεσα στις μεγάλες διεθνείς τράπεζες που ανακοίνωσε ότι εξετάζει την προοπτική να μεταφέρει τμήμα των επιχειρήσεών της από τη Βρετανία αλλού και συγκεκριμένα στη Γερμανία αν, βέβαια, οι Βρετανοί επιλέξουν να αποχωρήσουν από την Ε.Ε. Ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός απασχολεί 9.000 υπαλλήλους στη Βρετανία όπου έχει παρουσία από το 1873. Ακολούθησε η JPMorgan που, σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, εξετάζει την προοπτική να ανοίξει τράπεζα στο Λουξεμβούργο που θα αναλάβει την εκκαθάριση των συναλλαγών εκτός Ευρωζώνης, ενώ η HSBC προχωρά ήδη σε αναδιάρθρωση καταργώντας μονάδες της και 8.000 θέσεις εργασίας στη Βρετανία. Ενδέχεται να μεταφέρει την έδρα της από το Λονδίνο στο Χονγκ Κονγκ εξαιτίας αύξησης στη φορολογία των τραπεζικών κερδών. Αμερικανικές τράπεζες με σημαντική παρουσία στη Βρετανία, όπως οι Citigroup και Morgan Stanley έχουν παλαιότερα παρουσιάσει το Δουβλίνο ως την εναλλακτική της προτίμησής τους για την περίπτωση που εγκαταλείψουν το Λονδίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή