Επιτάχυνση της παγκόσμιας οικονομίας

Επιτάχυνση της παγκόσμιας οικονομίας

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από ένα αναπτυξιακά αδύναμο πρώτο τρίμηνο, η παγκόσμια οικονομία έχει αρχίσει να επιταχύνει τον ρυθμό ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να προσδοκάται περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος στο υπόλοιπο του έτους.

Αξιολογώντας τις επιδόσεις της παγκόσμιας οικονομίας, διαπιστώνεται ότι στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, αν και δεν επιδεικνύονται ιδιαίτερα σημαντικοί ρυθμοί ανάπτυξης, οι επενδυτές δεν θα πρέπει να αισθάνονται απογοητευμένοι, καθώς έχουν ανταμειφθεί από τις σχετικά υψηλές αποδόσεις. Το περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού, ή σε ορισμένες περιπτώσεις αποπληθωρισμού, σε συνδυασμό με την άσκηση μη συμβατικής επεκτατικής νομισματικής πολιτικής (QE) από αρκετές κεντρικές τράπεζες έχει συμβάλει ώστε οι χρηματιστηριακοί δείκτες και οι αποδόσεις των ομολόγων να επιτύχουν ιστορικά επίπεδα.

Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας αρκετών μεγάλων οικονομιών εμφανίζουν σημεία βελτίωσης, με αποτέλεσμα να ενισχύονται οι πιθανότητες αύξησης της καταναλωτικής ζήτησης και κατά συνέπεια να αναθεωρούνται προς τα πάνω οι πληθωριστικές προσδοκίες. Ωστόσο, η βελτίωση των συνθηκών αγοράς εργασίας, η οποία αναμένεται να συνοδευθεί και με άνοδο των μισθολογικών απολαβών δεν εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα υψηλή, με αποτέλεσμα να μην οδηγήσει σε πληθωριστικές εξάρσεις. Αλλωστε, οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου διευκολύνουν στον περιορισμό αυτών των εξάρσεων. Στην περίπτωση αυτή εκτιμάται ότι τουλάχιστον για ένα ακόμα έτος θα κινούμεθα σε επίπεδα χαμηλότερα των πληθωριστικών στόχων αρκετών κεντρικών τραπεζών (Fed, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα-ΕΚΤ, Ιαπωνίας). Οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται σε διαφορετικό κύκλο νομισματικής πολιτικής με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες διαφοροποίησης επιτοκίων. Ηδη στις ΗΠΑ, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έχει ολοκληρωθεί και η Fed έχει αρχίσει να προϊδεάζει τις αγορές για άνοδο των επιτοκίων της, με αυξημένες πιθανότητες εντός του 2015.

Ωστόσο, η πρώτη αύξηση των επιτοκίων της Fed δεν αναμένεται να αποτελέσει ένδειξη των προθέσεων της Ομοσπονδιακής Τραπέζης η οποία θα μας προσδιορίσει τον μελλοντικό βηματισμό της αύξησης των επιτοκίων, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι δεν θα διαταραχθεί η ανοδική πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών στις ΗΠΑ. Η Fed αναμένεται να ακολουθήσει προσεκτικό χειρισμό στο θέμα των επιτοκίων, καθώς υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την οικονομία των ΗΠΑ.

Στην Ευρώπη, το οικονομικό κλίμα είναι εντελώς διαφορετικό, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ένα τεράστιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ, το οποίο σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές της ενέργειας και ένα σχετικά αδύναμο ευρώ, αναμένεται να συνεχίσει να ενισχύει την οικονομική ανάπτυξη και να στηρίζει την αποκλιμάκωση της ανεργίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή