Χρυσή εποχή για ντιλ στην Ευρώπη

Χρυσή εποχή για ντιλ στην Ευρώπη

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρώπη είναι ξανά της μόδας για τους ξένους επενδυτές. Ο όγκος των συμφωνιών στην Ευρώπη διαμορφώθηκε στα 134,2 δισ. δολάρια ή 119,34 δισ. ευρώ στο διάστημα του πρώτου εξαμήνου, αντανακλώντας άνοδο 57% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δραστηριότητα που έχει παρατηρηθεί στον τομέα των εξαγορών και συγχωνεύσεων την τελευταία δεκαετία. Η μεγαλύτερη συναλλαγή είναι η εξαγορά της βρετανικής μονάδας της Telefonica SA από την Hutchison Whampoa του Χονγκ Κονγκ έναντι 10,3 δισ. στερλινών (14,4 δισ. ευρώ), δημιουργώντας τον μεγαλύτερο παροχέα ασύρματων υπηρεσιών στη Βρετανία, βάσει πελατολογίου. Μπορεί να υπάρξει συμφωνία μεγαλύτερης αξίας εάν επιτύχει η απόπειρα εξαγοράς της ελβετικής εταιρείας αγροτικών προϊόντων Syngenta AG από την αμερικανική ανταγωνίστρια Monsanto Co. Εναν μήνα πριν, η Syngenta απέρριψε προσφορά 45 δισ. δολαρίων ή 40 δισ. ευρώ.

Εταιρείες εκτός Ευρώπης εξερευνούν πιθανές συμφωνίες όσο ενισχύονται οι πιθανότητες για ισχυρότερη ανάπτυξη και όσο οι αποτιμήσεις των εταιρειών είναι χαμηλότερες και άρα ελκυστικότερες, επισημαίνει η Χέρναν Κριστέρνα, μία από τους επικεφαλής του παγκόσμιου τομέα εξαγορών και συγχωνεύσεων της JPMorgan Chase.

«Ζούμε τη χρυσή εποχή των εξαγορών και συγχωνεύσεων», δηλώνει η κ. Κριστέρνα. Από τις αρχές του έτους, η συνολική αξία των συμφωνιών διαμορφώθηκε στα 1,8 τρισ. δολάρια ή 1,6 τρισ. ευρώ, αντανακλώντας άνοδο 15% από πέρυσι. Πρόκειται για το πρώτο εξάμηνο με τη μεγαλύτερη κινητικότητα από το 2007, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

H Eυρώπη προπορεύεται ακόμη και των ΗΠΑ ως στόχος εξαγορών και συγχωνεύσεων για ξένους επενδυτές, παρά τη μεταβλητότητα των αγορών που προκαλείται από τον κίνδυνο για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά και την αβεβαιότητα για τη χρονική στιγμή μιας ανόδου των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Περίπου 605 συμφωνίες όπου συμμετείχαν ξένοι επενδυτές συνήφθησαν με εταιρείες της Βορείου Αμερικής κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2015, συνολικής αξίας 106,1 δισ. δολαρίων. Είναι μια πτώση, σχεδόν, 11% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον σε ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία δεν προέρχεται μόνον από τους συνήθεις αγοραστές, παρατηρεί ο Βίκας Σεθ, επικεφαλής εξαγορών και συγχωνεύσεων για τις αναδυόμενες αγορές στην Credit Suisse του Λονδίνου. Μια όχι και τόσο γνωστή ομάδα με επικεφαλής την κινεζική GO Scale Capital απέκτησε, τελικά, τον έλεγχο της Lumileds, θυγατρικής της Royal Philips NV, παρά το ενδιαφέρον των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων όπως η KKR & Co. και η CVC Capital Partners. Παράλληλα, η επενδυτική εταιρεία Brait SE της Νοτίου Αφρικής εξαγόρασε τη βρετανική εταιρεία ρούχων New Look και την αλυσίδα γυμναστηρίων Virgin Active. Την περασμένη εβδομάδα, η καναδική εταιρεία λιπασμάτων Potash Corp. ανακοίνωσε ότι υπέβαλε πρόταση εξαγοράς για την K+S AG. «Πολλές εταιρείες στην Ευρώπη ήταν διαθέσιμες για πώληση από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008», σχολιάζει ο κ. Σεθ. «Αλλά μόνον πρόσφατα ενδιαφερόμενοι από την παγκόσμια οικονομία θεώρησαν πως είναι πρόσφορο το έδαφος για επενδύσεις, λόγω της βελτίωσης της οικονομικής προοπτικής στην Ευρώπη», προσθέτει ο ίδιος. Η αύξηση της δραστηριότητας στον τομέα των εξαγορών και συγχωνεύσεων είναι ιδιαίτερα αισθητή στη Βρετανία, δηλώνει ο Ρίτσαρντ Σέπαρτ, επικεφαλής εξαγορών και συγχωνεύσεων στη χώρα της Deutsche Bank. Η άνοδος του δολαρίου κατά 8% έναντι του ευρώ από τις αρχές του έτους είναι ένα επιπλέον κίνητρο για Αμερικανούς επενδυτές να προχωρήσουν σε εξαγορές εντός Ευρώπης. Υπάρχουν, ωστόσο, παράγοντες που θα μπορούσαν να εξαντλήσουν αυτή τη δυναμική όπως μια αστάθεια στην Ευρωζώνη από την ελληνική κρίση ή την κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή ή τη Ρωσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή