Μάχες χωρίς τέλος στη Συρία

Μάχες χωρίς τέλος στη Συρία

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαίνονται σε πολλές περιοχές της βόρειας και ανατολικής Συρίας οι μάχες του κυβερνητικού στρατού και κουρδικών πολιτοφυλακών εναντίον του ISIS, με τους τζιχαντιστές να προσπαθούν να ανακτήσουν εδάφη που έχασαν το προηγούμενο δεκαπενθήμερο και να χαλαρώσουν τον κλοιό που αρχίζει να σφίγγει γύρω από τους στρατηγικής σημασίας θυλάκους που ελέγχουν.

Οπως ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση της Συρίας, ο κυβερνητικός στρατός του προέδρου Ασαντ ανακατέλαβε νότια συνοικία της Χασάκα, η οποία είχε πέσει στα χέρια του ISIS, την περασμένη εβδομάδα. Η Χασάκα βρίσκεται στη βορειοανατολική Συρία και ήταν μοιρασμένη μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και των Κούρδων μέχρι την περασμένη εβδομάδα, όταν αρκετές συνοικίες της, στο νότιο τμήμα, δέχθηκαν επίθεση των τζιχαντιστών. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, περί τους 60.000 αμάχους έχουν εγκαταλείψει την πόλη από την έναρξη των εχθροπραξιών.

Αντίθετη ήταν η εικόνα στην κουρδική πόλη Τελ Αμπιάντ, πάνω στα σύνορα με την Τουρκία, την οποία είχαν καταλάβει την περασμένη εβδομάδα οι κουρδικές πολιτοφυλακές YPG, εκδιώκοντας το ISIS. Χθες, οι τζιχαντιστές επιχείρησαν αντεπίθεση και ανακατέλαβαν μία συνοικία, ενώ σφοδρές συγκρούσεις διεξάγονταν μέχρι το βράδυ γύρω από την πόλη. Η κατάληψη του Τελ Αμπιάντ είχε στερήσει από το ISIS μια βασική γραμμή ανεφοδιασμού του, εντείνοντας την πίεση στη Ράκα, άτυπη «πρωτεύουσα» του αυτοανακηρυχθέντος «χαλιφάτου» στη Συρία.

Χείρα βοηθείας στους Κούρδους και τους άλλους αντιπάλους των τζιχαντιστών προσέφεραν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους, με 18 βομβαρδισμούς θέσεων του ISIS. Επτά από αυτούς έπληξαν περιοχές στη Χασάκα, ενώ άλλοι εκδηλώθηκαν γύρω από τη Ράκα και το Ντέιρ Εζόρ. Στο Ιράκ, αεροπορικοί βομβαρδισμοί έπληξαν το Ισλαμικό Κράτος κοντά στη Βαγδάτη, τη Μοσούλη, τη Φαλούτζα και άλλες πόλεις.

Σε μια νέα φρικιαστική κίνηση, το Ισλαμικό Κράτος αποκεφάλισε για πρώτη φορά δύο γυναίκες, μαζί με τους συζύγους τους, για «μαγεία». Το αποτρόπαιο έγκλημα διεπράχθη στην πόλη Ντέιρ Εζόρ, στην ανατολική Συρία.

Τέλος, αίσθηση προκάλεσε η εκτίμηση του Αμός Γκιλάντ, συμβούλου του υπουργού Αμυνας, Μοσέ Γιααλόν, ότι η Συρία θα γίνει σύντομα «υπόλειμμα κράτους», με τον πρόεδρο Ασαντ να ελέγχει μόνο τις δυτικές περιοχές της χώρας, όπου θα κυριαρχεί η μειονότητα των Αλαουιτών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή