Σύλληψη στελεχών της Uber στη Γαλλία

Σύλληψη στελεχών της Uber στη Γαλλία

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό κράτηση βρίσκονται τα δύο ανώτερα στελέχη της αμερικανικής εταιρείας διαδικτυακής εφαρμογής παροχής υπηρεσιών ταξί, Uber, στη Γαλλία, εξαιτίας καταγγελιών ότι οργάνωσαν συνωμοσία για να προσλάβουν παράνομα οδηγούς των οχημάτων της. Εν τω μεταξύ, πριν από λίγες ημέρες οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές είχαν οργανώσει διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας, εναντίον της αμερικανικής εταιρείας, την οποία θεωρούν ως απειλή. Από την πλευρά της, η Uber επιβεβαίωσε ότι ο γενικός διευθυντής Δυτικής Ευρώπης, Πιέρ-Ντιμιτρί Γκορ-Κοτί και ο Τιμπώ Σιμφάλ, επικεφαλής των γαλλικών της δραστηριοτήτων, κρατούνται.

Το 2014, ένα σωματείο Γάλλων οδηγών ταξί είχαν καταγγείλει ότι η Uber δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό. Μέσω της εφαρμογής κλήσης ταξί, UberPop, επιτρέπει σε άτομα να εργάζονται ως οδηγοί, χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία εκπαίδευσή τους με παρακολούθηση ενός προγράμματος 250 ωρών, αναφέρουν οι Financial Times. Επιπλέον, η χρέωση της εκάστοτε διαδρομής είναι σαφώς χαμηλότερη από την αντίστοιχη σε ένα συμβατικό ταξί. Στη γαλλική πρωτεύουσα, συγκεκριμένα, η εταιρεία επιτρέπει στους οδηγούς να οδηγούν τα ταξί της χωρίς την ειδική άδεια, η οποία κοστίζει περίπου 240.000 ευρώ. Επιπλέον, οι επαγγελματίες οδηγοί ταξί καταγγέλλουν ότι οι υπηρεσίες της Uber σε ορισμένες περιπτώσεις προκάλεσαν μείωση της δουλειάς τους έως και κατά 30%. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ενεπλάκη στη διένεξη την προηγούμενη εβδομάδα, υπογραμμίζοντας ότι η παρουσία της UberPop αποτελεί πρόβλημα αθέμιτου ανταγωνισμού. Σημειώνεται πως η κυβέρνησή του ψήφισε νόμο, ο οποίος στην ουσία θεωρεί παράνομη αυτήν την εφαρμογή.

Εξοργισμένοι από την πολιτική της αμερικανικής εταιρείας, οι αυτοκινητιστές στη Μασσαλία, το Παρίσι και άλλες γαλλικές πόλεις συγκρούστηκαν με την αστυνομία, έκαψαν λάστιχα αυτοκινήτων, αναποδογύρισαν οχήματα και υποσχέθηκαν να κατέβουν σε απεργία διαρκείας. Η Uber αποκήρυξε τη βία, επισημαίνοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή