Σταδιακή κατάργηση χρεώσεων περιαγωγής

Σταδιακή κατάργηση χρεώσεων περιαγωγής

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι χρεώσεις περιαγωγής αναμένεται να καταργηθούν για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ορίζοντα διετίας, ενώ διασφαλίζεται ότι χρήστες και εταιρείες έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στο Διαδίκτυο χωρίς παρεμβάσεις των παρόχων. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα προηγηθεί μία μεταβατική περίοδος 14 μηνών πριν από την καταληκτική ημερομηνία τον Ιούνιο του 2017. Στο διάστημα αυτό θα υπάρχει η πρόβλεψη για τους παρόχους να έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν επιπλέον χρεώσεις, αλλά σε χαμηλότερες από τις συνήθεις τιμές. Στο πλαίσιο της σταδιακής κατάργησης των χρεώσεων περιαγωγής, συμφωνήθηκε και μία δέσμη κανόνων, οι οποίοι ορίζουν οι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι να διαχειρίζονται με τον ίδιο τρόπο την κυκλοφορία δεδομένων στο Διαδίκτυο, δηλαδή να δείχνουν διαδικτυακή ουδετερότητα. Υπάρχει, ωστόσο, και μία εξαίρεση σε αυτό το πεδίο. Αφορά τη δυνατότητα παρεμπόδισης της ιντερνετικής κυκλοφορίας δεδομένων, όταν πρέπει να υπάρξει άμυνα σε κυβερνοεπίθεση ή να διακοπεί η κυκλοφορία βλαπτικού υλικού. Ειδικότερα, από τον Απρίλιο του 2016, οπότε αρχίζει η μεταβατική περίοδος, οι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι θα είναι σε θέση να προσθέσουν χρέωση, η οποία να μην υπερβαίνει τα 5 λεπτά του ευρώ ανά λεπτό κλήσης, τα 2 λεπτά του ευρώ ανά μήνυμα (SMS) και τα 5 λεπτά του ευρώ για κάθε μεγαμπάιτ χρήσης. Αυτό σημαίνει ότι με το ανωτέρω όριο η περιαγωγή εντός των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα είναι κατά 75% φθηνότερη από σήμερα, από τον Απρίλιο του 2016 έως και τον Ιούνιο του 2017. Η συμφωνία είναι το αποκορύφωμα πολυετούς εκστρατείας για τη μείωση του κόστους περιαγωγής και τον καθορισμό της προσέγγισης, την οποία οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. υιοθετούν σχετικά με τη ρύθμιση της κυκλοφορίας στο Ιντερνετ. Οι προτάσεις στις οποίες βασίστηκε είχαν υποβληθεί τον Μάρτιο.

Αναλυτές επισημαίνουν πως είναι σχετικά πιο ήπιες από εκείνες που είχαν ζητήσει τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, ώστε να προστατευθούν αποτελεσματικά όσοι είναι απαραίτητο από την ανεξέλεγκτη ροή δεδομένων στον κυβερνοχώρο. Ωστόσο, η συμφωνία προβλέπει τη διαδικτυακή ουδετερότητα, και στο πλαίσιο αυτό θα καταρτιστεί ειδική νομοθεσία. Αυτό εμποδίζει τους παρόχους σύνδεσης στο Ιντερνετ να ευνοούν κάποια κυκλοφορία σε αυτό, ενώ υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως υπηρεσίες που απαιτούν υψηλής ποιότητας σύνδεση (π.χ., διαδικτυακή τηλεόραση) και έλεγχο κυκλοφορίας δεδομένων εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος (π.χ., υλικό παιδικής κακοποίησης ή σχετικό με τρομοκρατικές επιθέσεις).

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή