Fitch: Ρυθμός ανάπτυξης 2,4% για την παγκόσμια οικονομία το 2015

Fitch: Ρυθμός ανάπτυξης 2,4% για την παγκόσμια οικονομία το 2015

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eυνοϊκές εμφανίζονται οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας το τρέχον έτος, καθώς και τα δύο επόμενα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Fitch, αν και η ανάπτυξη παρουσιάζεται αποσπασματική και ανομοιόμορφη μεταξύ των αναπτυγμένων και μεταξύ των αναδυόμενων οικονομιών. Ειδικότερα, το 2015 η διεθνής οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,4%, με 2,9% το 2016 και με κατά τι χαμηλότερο στο 2,8% το 2017. Η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2016 αποτυπώνει την ανάκαμψη τόσο της οικονομίας της Βραζιλίας όσο και της Ρωσίας.

Πάντως, όπως προσθέτει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch, η ανάκαμψη αυτή δεν θα είναι ισχυρή, ενώ η δομικής μορφής επιβράδυνση της Κίνας θα έχει επιπτώσεις στη δυναμικότητα της διεθνούς οικονομίας.

Πέραν τούτου, η Fitch προβλέπει ότι οι μεγαλύτερες αναπτυγμένες οικονομίες (ΜΑΕ) θα αναπτυχθούν κατά 1,8% φέτος, 2% του χρόνου και 1,8% το 2017.

Αναθεώρηση

Αξίζει να σημειωθεί πως ο διεθνής οίκος αξιολόγησης έχει, ουσιαστικά, αναθεωρήσει κατά τι τις εκτιμήσεις του σε σύγκριση με τις αντίστοιχες του Μαρτίου, και συγκεκριμένα κατά 0,3 της ποσοστιαίας μονάδας για το 2015, κυρίως εξαιτίας των επιμέρους αναθεωρήσεων του ΑΕΠ εκ μέρους των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι προβλέψεις για το 2016 παραμένουν αμετάβλητες. Εν τω μεταξύ, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα ξεκινήσει τον κύκλο της νομισματικής σκλήρυνσης με την πρώτη αύξηση επιτοκίων προ της εκπνοής του 2015 και θα την ακολουθήσει η Τράπεζα της Αγγλίας. Ωστόσο, ο ρυθμός και η έκταση της σκλήρυνσης θα είναι υποτονικά με βάση τα ιστορικά κριτήρια. Η Fitch προβλέπει το 2016 το επιτόκιο κατά μέσον όρο να διαμορφωθεί στο 1,1% και στο 2,3% το 2017. Η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα συνεχίσουν την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης.

Ειδικότερα, στις ΗΠΑ η οικονομία είχε ένα απροσδόκητα χαμηλό τρίμηνο, αλλά συνολικά το 2015 ο διεθνής οίκος προσβλέπει σε ανάκαμψη και αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,2% και 2,5% το 2016 -2017. Οι εκτιμήσεις αυτές είναι βελτιωμένες σε σχέση με εκείνες του Μαρτίου, ενώ η Fitch εκτιμά ότι η αγορά εργασίας ενδυναμώνεται, με την ανεργία να υποχωρεί στο 5,5% και τους μισθούς, επιτέλους, να αρχίσουν να αυξάνονται.

Στην περίπτωση της Ευρωζώνης τώρα, εκτιμάται πως το ΑΕΠ θα αυξηθεί από το 0,9% του 2014 στο 1,6% περίπου το 2015 -2017. Εντούτοις, όπως παρατηρεί στην έκθεσή του ο διεθνής οίκος, ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έχει ενταθεί μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης της χώρας και των πιστωτών της. Οι εξελίξεις αυτές διακυβεύουν την ανάκαμψη, αν και τα χαμηλά επιτόκια και το φθηνότερο πετρέλαιο, σε συνδυασμό με την τόνωση της εμπιστοσύνης, λειτουργούν αντισταθμιστικά. Πάντως, τα υψηλά επίπεδα χρέους και οι δομικές αδυναμίες ανακόπτουν τη δυναμική της ανάκαμψης για μακρά χρονική περίοδο. Ως συνέπεια, επισημαίνει η Fitch, η δυναμική των ευρωπαϊκών οικονομιών είναι ασθενική συγκριτικά με εκείνη άλλων προηγμένων οικονομιών.

Αναφορικά, τώρα, με το κεφάλαιο των αναδυόμενων οικονομιών, ο διεθνής οίκος παρατηρεί πολύ χτυπητές διαφορές, οι οποίες και αποτυπώνουν τη διαφορετική έκθεσή τους στις τιμές της αγοράς εμπορευμάτων, τις ανάγκες εξωτερικού δανεισμού τους και σε άλλες μακροοικονομικές τάσεις, χωρίς να παραγνωρίζονται και οι ιδιαίτεροι παράγοντες κάθε χώρας. Στις BRIC, η αύξηση του ΑΕΠ κυμαίνεται από το 7,8% της Ινδίας έως τη συρρίκνωση του 3% της Ρωσίας και του 1,5% της Βραζιλίας φέτος. Στην Κίνα παρατηρείται σταδιακή επιβράδυνση, και ο διεθνής οίκος προβλέπει ανάπτυξη 6,8% φέτος και 6,5% το 2016 και 6% το 2017, όπως είχε προβλέψει και τον Μάρτιο. Τέλος, η Ιαπωνία, στην ομάδα των προηγμένων οικονομιών, αναμένεται να έχει αύξηση ΑΕΠ 1,2% φέτος και 1,4% το 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή