Η ρωσική Gazprom διέκοψε την παροχή αερίου στην ουκρανική Naftogaz

Η ρωσική Gazprom διέκοψε την παροχή αερίου στην ουκρανική Naftogaz

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eλλειψη «πολιτικής βούλησης» ήταν η βασική αιτία για την κατάρρευση των συνομιλιών ανάμεσα στo Kίεβο και τη Μόσχα, παρά τη διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο επίτροπος Ενέργειας, με αποτέλεσμα να παγώσει πλήρως η παροχή φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom στην ουκρανική Naftogaz μέχρι νεωτέρας. Η διαφωνία ως προς την τιμή του φυσικού αερίου θεωρήθηκε πως ήταν το πρόσχημα, καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών ακροβατούν σε μιαν εύθραυστη ανακωχή μεταξύ των φιλορώσων ανταρτών και του Κιέβου στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας. Όλες οι πλευρές τόνισαν, ωστόσο, πως δεν θα υπάρξει ανεπάρκεια στην παροχή φυσικού αερίου από την Ουκρανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ε.Ε. εξασφαλίζει, περίπου, το ήμισυ του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, και το ήμισυ αυτού διέρχεται από την Ουκρανία. Η Naftogaz ανακοίνωσε πως θα δώσει το πράσινο φως για την παράδοση φυσικού αερίου σε πελάτες της Gazprom στην Ε.Ε. και την Τουρκία. Οι σχέσεις Μόσχας και Κιέβου είναι τεταμένες σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, λόγω της ουκρανικής κρίσης που πυροδοτήθηκε περίπου έναν χρόνο πριν, ειδικότερα μετά την απρόσμενη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

«Εξαντλήσαμε όλα τα μέσα για να βρεθεί ένας συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών», δήλωσε χθες ο Μάρος Σέφκοβιτς, επίτροπος Ενέργειας της Κομισιόν, για τη συνάντηση που ολοκληρώθηκε αργά την Τρίτη ανάμεσα στην Gazprom και τη Naftogaz. «Έφθασα στη Βιέννη με καλές απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα που ετέθησαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αλλά αυτό που έλειπε ήταν πολιτική βούληση», δήλωσε ο επίτροπος όταν επέστρεψε από τις Βρυξέλλες. Πρόσχημα για την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας ήταν η τιμή του φυσικού αερίου. Όπως διευκρινίζεται από τη «Wall Street Journal», η Ρωσία πρότεινε 247,18 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα, που η Ουκρανία απέρριψε ως υπερβολικά υψηλή τιμή.

Μετά το αδιέδοξο των συνομιλιών, ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Αλέξει Μίλερ, επιβεβαίωσε χθες ότι η Ρωσία έπαυσε την παροχή φυσικού αερίου στη Naftogaz το πρωί της Τετάρτης. Ο ίδιος δήλωσε, επίσης, πως η Μόσχα δεν προτίθεται να παραδώσει φυσικό αέριο χωρίς προπληρωμή. Από την άλλη πλευρά, η ουκρανική Naftogaz ανακοίνωσε πως αναστέλλονται οι αγορές φυσικού αερίου, λόγω της αδυναμίας να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία.

Εκ μέρους της Ε.Ε., ο κ. Σέφκοβιτς ανακοίνωσε πως γίνονται προετοιμασίες ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία από τα δίκτυα της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας και της Πολωνίας. Οι ανάγκες της Ουκρανίας σε φυσικό αέριο υπολογίζονται στα 7 δισ. κυβικά μέτρα για τη χειμερινή περίοδο. «Εχουμε τη δυνατότητα, τον χρόνο και το φυσικό αέριο», είπε ο επίτροπος Ενέργειας.

Υπάρχει, ωστόσο, η πιθανότητα να επανέλθουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου στα τέλη Αυγούστου οι ειδήμονες επί τεχνικών ζητημάτων, και οι πολιτικοί ηγέτες των δύο χωρών έναν μήνα μετά. Η Naftogaz συμπλήρωσε ότι είναι έτοιμη να ανανεώσει τις αγορές φυσικού αερίου από την Gazprom μόλις υπάρξει προσωρινή συμφωνία με διάρκεια, τουλάχιστον, μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή