Η ΕΚΤ οχυρώνει την Ευρωζώνη από ενδεχόμενο Grexit

Η ΕΚΤ οχυρώνει την Ευρωζώνη από ενδεχόμενο Grexit

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένη να αυξήσει τις αγορές ομολόγων για να θωρακίσει το ευρώ και την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως προκύπτει από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου στις 3 Ιουνίου. Αν και η ΕΚΤ δεν αναφέρεται ξεκάθαρα στην ελληνική κρίση, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου εστιάζουν στην αυξημένη μεταβλητότητα των αγορών, διατυπώνοντας έμμεσα την πρόθεση να υπάρξουν αλλαγές του προγράμματος εάν επηρεαστεί η αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής της ευρωτράπεζας.

Προειδοποιεί η S&P

Στις επιπτώσεις ενός πιθανού Grexit αναφέρθηκε άμεσα χθες ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P), τονίζοντας πως είναι περιορισμένος ο κίνδυνος μετάδοσης μιας τέτοιας εξέλιξης στην υπόλοιπη Ευρωζώνη. Θα μπορούσε, ωστόσο, να πυροδοτήσει μακροπρόθεσμες συνέπειες που είναι δύσκολο να τις προβλέψει κανείς. «Θεωρούμε ότι το Grexit θα αποτελούσε ένα τόσο εξαιρετικό γεγονός που δεν μπορεί κανείς να αναιρέσει το σενάριο μιας σοβαρής μετάδοσης και μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στην πολιτική ενότητα της Ευρωζώνης», σημειώνεται σε έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Είναι, πάντως, χαρακτηριστικό ότι στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ δεν κατονομάζεται συγκεκριμένα ο κίνδυνος κλιμάκωσης της ελληνικής κρίσης, παρά τη δραματική επιδείνωση της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης στη χώρα, με τις εκροές των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες να έχουν ξεπεράσει τα 30 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Το διοικητικό συμβούλιο περιορίζεται στο να αναφέρει στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ότι «πιθανές πηγές αβεβαιότητας και μεταβλητότητας είναι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και η συνεχιζόμενη μεταβλητότητα που πηγάζει από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε μια κυβέρνηση της Ευρωζώνης και των επίσημων πιστωτών της».

Από τα πρακτικά της ΕΚΤ διαφαίνεται μια σχετική αισιοδοξία για την πορεία των οικονομιών της Ευρωζώνης, αναγνωρίζοντας την επιτυχία των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης του 1,1 τρισ. ευρώ που υιοθετήθηκαν αρχές Μαρτίου, με στόχο την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού και κατ’ επέκταση την ενίσχυση της ανάπτυξης. Πράγματι, οι τιμές έχουν ενισχυθεί σε θετικό πρόσημο αν και απέχουν από το 2% που είναι ο στόχος της ΕΚΤ.

Η αντίδραση των αγορών

Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Πέτερ Πρατ, επέστησε διακριτικά την προσοχή σε τυχόν επιπτώσεις στην αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ από τη μεταβλητότητα των αγορών, όπως μαρτυρούν τα πρακτικά. «Αυτή η τοποθέτηση υπονοεί πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε αλλαγές του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, τουλάχιστον, ως αντίδραση στις κινήσεις των αγορών», σχολιάζει ο Τζόναθαν Λόινς, οικονομολόγος της Capital Economics. Αν και πρόσφατα έχει σημειωθεί άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, οι διακυμάνσεις αυτές είναι αρκετά περιορισμένες και δεν οφείλονται μόνον στην κλιμάκωση της ελληνικής κρίσης, αλλά και στην περιορισμένη προσφορά ομολόγων στις αγορές, συμφωνούν οι αναλυτές της αγοράς.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P στην προαναφερθείσα έκθεση με τίτλο «Η πιστωτική επίδραση του Grexit» αναφέρει ότι η Ευρωζώνη είναι σχετικά θωρακισμένη από την κρίση της ελληνικής οικονομίας. Επισημαίνει δε ότι αντίθετα από τις υπόλοιπες οικονομίες των μικρότερων κρατών-μελών της Ευρωζώνης όπως είναι η Κύπρος, η Ελλάδα είναι μια κλειστή οικονομία και έτσι ένα Grexit θα έχει περιορισμένη επίδραση πέραν των συνόρων της.

Η μετάδοση μιας κρίσης στην Ελλάδα από το Grexit είναι, κατά πάσα, πιθανότητα, ελεγχόμενη», επισημαίνει ο αναλυτής της S&P, Λάπο Γκουανταπουόλο. «Παρ’ όλα αυτά, εάν η Ελλάδα απομακρυνθεί από την Ευρωζώνη τότε θα αποδειχθεί πως ήταν λανθασμένη η μονιμότητα της νομισματικής ένωσης και αυτό θα έθετε σε αμφισβήτηση όλες τις υποθέσεις που στήριζαν την πολιτική και οικονομική πολιτική των τελευταίων δύο δεκαετιών», συμπληρώνει ο αναλυτής της S&P. Κατά συνέπεια, θα ήταν δύσκολο να προβλέψει κανείς τις επιπτώσεις ενός Grexit σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή