Οι ΗΠΑ δεν έχουν πλέον εταιρεία σπάνιων γαιών

Οι ΗΠΑ δεν έχουν πλέον εταιρεία σπάνιων γαιών

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως μία ακόμη πτώχευση αμερικανικής εταιρείας πέρασε μάλλον απαρατήρητη στις 25 Ιουνίου η είδηση ότι υπέβαλε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές η αμερικανική εταιρεία εξόρυξης και εμπορίας σπάνιων γαιών Molycorp. Αν και καταγράφεται σε εποχή μεγάλης αύξησης των πτωχεύσεων εταιρειών στις ΗΠΑ, η σημασία της έγκειται στο ότι πρόκειται για τη μοναδική αμερικανική εταιρεία που παρήγαγε σπάνιες γαίες, τα 17 μέταλλα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ειδών υψηλής τεχνολογίας, λέιζερ, ηλεκτρονικών υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων, επίπεδων οθονών για τηλεοράσεις αλλά και μπαταριών και καταλυτών έως και υβριδικών αυτοκινήτων.

Ως εκ τούτου η ζήτηση για τα 17 αυτά μέταλλα παραμένει εδώ και πολλά χρόνια ανοδική, και οι τιμές τους εκτινάσσονταν το 2010 σε ποσοστά από 250% έως 600% μέσα σε ένα τρίμηνο. Έτσι η μοναδική αμερικανική εταιρεία με ορυχείο εξόρυξης σπάνιων γαιών θεωρείτο εγγυημένης κερδοφορίας. Μόλις πριν από πέντε χρόνια η χρηματιστηριακή αξία της Molycorp ανερχόταν σε έξι δισ. δολάρια, καθώς η Κίνα, που κατέχει σχεδόν το μονοπώλιο των σπάνιων γαιών, ελέγχοντας το 97% της παγκόσμιας παραγωγής, είχε επιβάλει δραστικούς περιορισμούς στις εξαγωγές των μετάλλων αυτών, προκαλώντας συναγερμό στις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή