Συναλλαγές χωρίς φόρο ζητούν βρετανικές τράπεζες

Συναλλαγές χωρίς φόρο ζητούν βρετανικές τράπεζες

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι βρετανικές τράπεζες καλούν την κυβέρνηση της Βρετανίας να καταργήσει τον φόρο στις τραπεζικές συναλλαγές καθώς πλήττει την ανταγωνιστικότητα του κλάδου προς όφελος ανταγωνιστών του εξωτερικού. Πρόκειται για τον φόρο που επέβαλε η κυβέρνηση στην προηγούμενη θητεία της το 2011 όχι μόνον για να αντλήσει κεφάλαια αλλά και για να αποθαρρύνει την ανάληψη επισφαλών δανείων. Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν αύξησε τον εν λόγω φόρο τον Μάρτιο στο 0,21% του ενεργητικού των τραπεζών από το 0,16% στο οποίο ανερχόταν πριν. Ετσι η κυβέρνηση στοχεύει να αντλήσει φορολογικά έσοδα ύψους 5,3 δισ. δολαρίων. Το αίτημα υπέβαλε με επιστολή του στον Βρετανό υπουργό Οικονομικών ο Αντονι Μπράουν, διευθύνων σύμβουλος της Ενωσης Βρετανικών Τραπεζών, υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να εξετασθεί η κατάργηση του φόρου ώστε να μπορούν οι τράπεζες να σχεδιάζουν το μέλλον χωρίς τον φόρο». Προσέθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να καθησυχάσει τον τραπεζικό τομέα ότι τον έχει συμπεριλάβει στα ευρύτερα σχέδιά της που στοχεύουν στο να παραμείνει ανταγωνιστική η Βρετανία σε ό,τι αφορά τη φορολογία της. Ανάμεσα στις τράπεζες που έχουν τοποθετηθεί σχετικά με τον εν λόγω φόρο είναι και η HSBC που έχει προειδοποιήσει ότι θα τον συνεκτιμήσει όταν αποφασίσει κατά πόσον θα διατηρήσει ή όχι τα επιτελικά της γραφεία στη Βρετανία.

Ο επίμαχος φόρος είχε αντικαταστήσει τον εφάπαξ φόρο που είχε επιβάλει στα μπόνους των τραπεζικών στελεχών η προηγούμενη κυβέρνηση των Εργατικών μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση της διετίας 2007-2008. Αλλάζοντας το περιεχόμενο του φόρου ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, επικαλέσθηκε την υποχρέωση των τραπεζών να συνεισφέρουν περισσότερο στην αποκατάσταση των οικονομικών της χώρας. Το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών απέφυγε, πάντως, να σχολιάσει κατά πόσον θα αναφερθεί στο θέμα ο Βρετανός πρωθυπουργός αύριο κατά την παρουσίαση του έκτακτου προϋπολογισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή