Νέα δεδομένα από ενδεχόμενη επιστροφή του Ιράν στην αγορά πετρελαίου

Νέα δεδομένα από ενδεχόμενη επιστροφή του Ιράν στην αγορά πετρελαίου

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πλεόνασμα προσφοράς πετρελαίου στη διεθνή αγορά θα διευρυνθεί περαιτέρω αν αυξηθούν οι εξαγωγές αργού από το Ιράν, μετά από συμφωνία με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. για το ακανθώδες θέμα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης. Σύμφωνα, όμως, με σχετική μελέτη της Wood Mackenzie, συμβουλευτικής επί θεμάτων ενέργειας, το Ιράν θα δυσκολευθεί να αυξήσει την παραγωγή, καθώς έχει επιδεινωθεί σημαντικά η κατάσταση των πετρελαιοπηγών στις οποίες έχει διακοπεί η παραγωγή και, κατά συνέπεια, θα χρειαστούν επενδύσεις στον κλάδο ύψους έως και 50 δισ. δολαρίων, που θα πρέπει να αντληθούν από ξένους επενδυτές.

Το Ιράν διαθέτει τα τρίτα εξακριβωμένα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, αλλά θα χρειαστούν επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για να κατορθώσει να αυξήσει την παραγωγή.

Έχει θέσει στόχο να διπλασιάσει έως το τέλος της δεκαετίας την παραγωγή του, που σήμερα ανέρχεται σε 2,7 εκατ. βαρέλια μαύρου χρυσού την ημέρα. Οι εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά την πιθανή αύξηση αυτής της παραγωγής για το εγγύς μέλλον, και με την υπόθεση πάντα πως θα επιτύχει συμφωνία με τη Δύση για το πυρηνικό του πρόγραμμα, κατατείνουν σε άμεση αύξηση της παραγωγής κατά 120.000 βαρέλια την ημέρα μέσα στο 2015. Η Wood Mackenzie εκτιμά ότι μπορεί να προστεθούν καθημερινά 600.000 βαρέλια την ημέρα έως τα τέλη του 2017, ενώ η επίσης συμβουλευτική του κλάδου Verisk Maplecroft προβλέπει αύξηση κατά 260.000 βαρέλια την ημέρα έως τα τέλη του επόμενου έτους και κατά ακόμη 220.000 βαρέλια την ημέρα το 2017.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές του σε πετρέλαιο και παράγωγα, το περασμένο έτος περιορίστηκαν στα 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ενέργειας. Σημειωτέον ότι πριν από τις κυρώσεις, το 2011, έφθαναν στα 2,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Σύμφωνα, πάντως, με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, έχουν αρχίσει να επισκέπτονται την Τεχεράνη στελέχη των μεγάλων πετρελαϊκών της Δύσης, ενώ οι διευθύνοντες σύμβουλοι της βρετανο-ολλανδικής Royal Dutch Shell, της γαλλικής Total, της ιταλικής Eni αλλά και της ρωσικής Lukoil συναντήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στη Βιέννη με τον Ιρανό υπουργό Πετρελαίου. Ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον ενεργειακό κλάδο της χώρας, εν όψει της διαφαινόμενης συμφωνίας με τη Δύση.

Πηγές της βιομηχανίας ανέφεραν στη βρετανική εφημερίδα ότι στην προσπάθειά της να προσελκύσει εκ νέου τους ξένους ενεργειακούς κολοσσούς που εγκατέλειψαν τη χώρα το 2010, η νέα πολιτική ηγεσία της Τεχεράνης σχεδιάζει νέα συμβόλαια συνεργασίας που θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή