Αποκλιμάκωση αποδόσεων στα ομόλογα, νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Αποκλιμάκωση αποδόσεων στα ομόλογα, νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονες ήταν οι χθεσινές διακυμάνσεις στα χρηματιστήρια της Ευρώπης λόγω της ελληνικής κρίσης, με εξαίρεση τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, όπου σημειώθηκε πτώση των αποδόσεών τους. Κρίσιμη αναμένεται να είναι, επίσης, η σημερινή ημέρα εν όψει μιας ακόμη συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την Ελλάδα, καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμη κοινό έδαφος για την επίτευξη συμφωνίας.

Χθες, οι αποδόσεις των 2ετών ελληνικών ομολόγων αναρριχήθηκαν στο 49,56%, από το 49,48% μία ημέρα πριν και το 35,28% την περασμένη Παρασκευή, δηλαδή πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Αθήνα, αντανακλώντας μεγάλη και απότομη άνοδο στο βραχυπρόθεσμο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της χώρας. Οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν το κλίμα μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, τη στιγμή που έχει κορυφωθεί η αβεβαιότητα για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Το ευρώ κινήθηκε πτωτικά στις αγορές συναλλάγματος, φθάνοντας στο χαμηλό των τελευταίων πέντε εβδομάδων, στα 1,0917 δολάρια. Μετά τη λήξη της συνεδρίασης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο δείκτης Dax στη Φρανκφούρτη κατέγραψε πτώση 1,96%, κάτι που μπορεί να αποδίδεται, επίσης, στο ότι η βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε στάσιμη τον Μάιο έναντι προσδοκιών για άνοδο. Στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE Mib υποχώρησε κατά 2,97% και ο δείκτης Ibex-35 έχασε το 1,84% της αξίας του. Στο Παρίσι, ο δείκτης Cac-40 υποχώρησε κατά 2,27%. Λίγο πριν από το κλείσιμο της Wall Street, στη Νέα Υόρκη, ο δείκτης Dow Jones κατέγραφε οριακές απώλειες της τάξης των 0,09%, ανακόπτοντας πτώση 0,4%. Ανάλογη ήταν η πορεία και του δείκτη S&P 500, με οριακές απώλειες 0,08%.

Παρά την ενίσχυση του δολαρίου στις αγορές συναλλάγματος, η τιμή του αργού πετρελαίου εξασθένισε στα 51,41 δολάρια το βαρέλι, από τα 52,8 δολ. μία ημέρα πριν και τα 55 δολ. την περασμένη Παρασκευή. Στο Λονδίνο, η τιμή του Μπρεντ διαμορφώθηκε στα 56,42 δολάρια το βαρέλι, από τα 60,32 δολ. στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Το κλίμα αποστροφής του επενδυτικού κινδύνου οδήγησε τις αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουνίου, ενώ εκείνες των διετών συνέχισαν να κινούνται με αρνητικό πρόσημο και διαμορφώθηκαν στο -0,266%. Πτώση παρουσιάσαν οι αποδόσεις των ομολόγων της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας. Στα 10ετή γαλλικά ομόλογα, οι αποδόσεις υποχώρησαν χθες στο 1,12%, από το 1,24% μία ημέρα πριν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή