«Κόκκινη» κάρτα στην HSBC από τις ΗΠΑ

«Κόκκινη» κάρτα στην HSBC από τις ΗΠΑ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλες εντάσεις ξέσπασαν στη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής της HSBC Holdings στις ΗΠΑ, καθώς οι προσπάθειες συμμόρφωσης από την κεντρική διοίκηση συνάντησαν εμπόδια από στελέχη. Σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg επιβεβαιώνει πως αρκετοί παίκτες του χρηματοπιστωτικού κλάδου, ανεξαρτήτως της θέσης τους στην ιεραρχία ενός ομίλου, επιθυμούν να λειτουργούν με τους δικούς τους κανόνες παρά το τεράστιο πλήγμα που άφησε πίσω της η τελευταία χρηματοπιστωτική κρίση. Στην «έκθεση Τσερκάσκι» αναφέρεται ότι στελέχη της μονάδας επενδυτικής τραπεζικής της HSBC στις ΗΠΑ συμπεριφέρθηκαν με «απαξίωση, άρνηση και καθυστέρηση» σε εκείνους που διεξήγαγαν τον εσωτερικό έλεγχο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους πελάτες της HSBC στις ΗΠΑ ήταν τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας που είχε συνδεθεί με τους τρομοκράτες των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στη Νέα Υόρκη.

Η έκθεση 1.000 σελίδων εσωτερικού ελέγχου της HSBC, της οποίας επικεφαλής ήταν ο Μάικλ Τσερκάσκι, υποβλήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης στις αρχές του έτους. Βέβαια δεν ήταν στόχος του ομίλου να δοθεί στη δημοσιότητα. Αν και η HSBC δεν σχολιάζει το περιεχόμενο της έκθεσης που διέρρευσε στον Τύπο, ο εκπρόσωπος του ομίλου ανέφερε πως έκτοτε έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Το Δεκέμβριο του 2012, έπειτα από την καταβολή προστίμου 1,9 δισ. δολαρίων στην αμερικανική Δικαιοσύνη για το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και παραβίαση κυρώσεων των ΗΠΑ εις βάρος του Σουδάν και άλλων χωρών, η ΗSBC δεσμεύτηκε να προχωρήσει στην εκκαθάριση και τη συμμόρφωση της τράπεζας από κάθε ύποπτη και παράνομη ενέργεια.

Εκτοτε κάθε απόπειρα συμμόρφωσης απορρίπτονταν από τη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής της HSBC στις ΗΠΑ.

«Μια διετία, σχεδόν, μετά τον συμβιβασμό με το υπουργείο Δικαιοσύνης, η τράπεζα συνεχίζει να μη συμμορφώνεται και να μη διεξάγει τους απαραίτητους ελέγχους» επισημαίνει ο κ. Τσερκάσκι.

Προσθέτει ότι έτσι συνεχίζει να είναι πρόσφορο το έδαφος για χρηματοοικονομικά εγκλήματα, δημιουργώντας κινδύνους στις λειτουργίες της τράπεζας. Οι αμερικανικές αρχές έχουν δώσει προθεσμία πενταετίας για την πλήρη συμμόρφωση του ομίλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή