Ελεύθερη πτώση στα κινεζικά χρηματιστήρια

Ελεύθερη πτώση στα κινεζικά χρηματιστήρια

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς η συνεχιζόμενη πτώση των κινεζικών χρηματιστηρίων αρχίζει να προκαλεί ανησυχία για τις επιπτώσεις της στη δεύτερη οικονομία στον κόσμο και κατ’ επέκταση στην παγκόσμια, αποδεικνύονται ατελέσφορες οι παρεμβάσεις του Πεκίνου, ενώ αυξάνεται θεαματικά ο αριθμός των εταιρειών που ανέστειλαν τη διαπραγμάτευση της μετοχής τους. Πηγές της αγοράς φέρουν το Πεκίνο να δρομολογεί περαιτέρω κινήσεις, αλλά η χθεσινή συνεδρίαση οδήγησε σε σημαντική πτώση τις μετοχές κινεζικών κολοσσών όπως οι PetroChina, Sinopec και Agricultural Bank of China. Στο μεταξύ, η ανησυχία για τις επιπτώσεις στην επιβραδυνόμενη κινεζική οικονομία έχουν ήδη αντίκτυπο στις αγορές εμπορευμάτων με υποχώρηση του πετρελαίου και του χαλκού, ενώ διαφαίνονται ενδείξεις μετάδοσης σε άλλες ασιατικές αγορές.

Με την έναρξη της συνεδρίασης χθες ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης άρχισε να υποχωρεί κατά 8% για να περιορίσει αργότερα τις απώλειες, κλείνοντας με υποχώρηση 5,9%. Ανάλογη ήταν η πορεία του χρηματιστηρίου της Σεντζέν με τον γενικό δείκτη να ανοίγει με πτώση 4,2% και να κλείσει έχοντας περιορίσει τις απώλειες στο 2,6%. Σε ό,τι αφορά την αγορά του Χονγκ Κονγκ, όπου ξένοι επενδυτές διαπραγματεύονται κινεζικές μετοχές, ο δείκτης Hang Seng σημείωσε μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις στην ιστορία του με απώλειες 5,8% που διέγραψαν όλα τα κέρδη των τελευταίων 12 μηνών. Μέχρι χθες είχαν φθάσει τις 1.301 οι κινεζικές επιχειρήσεις που επέλεξαν να αναστείλουν τη διαπραγμάτευση της μετοχής τους για να αποτρέψουν περαιτέρω υποχώρηση της τιμής της. Η εξέλιξη συνεπάγεται ότι έχουν παγώσει κεφάλαια ύψους 2,6 τρισ. δολαρίων, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% της συνολικής κεφαλαιοποίησης των κινεζικών αγορών. Το Πεκίνο επιστρατεύει κρατικά κεφάλαια για την αγορά μετοχών, με σκοπό τη στήριξη της τιμής τους, με τον Οργανισμό Χρηματοδότησης Χρηματιστηριακών να χορηγεί στον κλάδο πιστώσεις ύψους 41,8 δισ. δολαρίων για την αγορά μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης. Την ίδια στιγμή, όμως, παράγοντες της αγοράς υπογραμμίζουν τον αντίκτυπο από την αποτυχία του Πεκίνου να ανακόψει την πτώση με τον Ντέιβιντ Κούι της Bank of America Merrill Lynch China, να δηλώνει στους Financial Times ότι «οι επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην κινεζική ηγεσία σε ό,τι αφορά τη δυνατότητά της να ελέγξει την κατάσταση».

Φόβοι ντόμινο στην Ασία

Επειτα από τέσσερις περίπου εβδομάδες συνεχούς πτώσης των κινεζικών χρηματιστηρίων που ώς τώρα είχαν αφήσει αλώβητες τις αγορές άλλων ασιατικών χωρών, χθες σημειώθηκε η πρώτη ένδειξη μετάδοσης των κραδασμών σε άλλα ασιατικά χρηματιστήρια. Η αγορά της Ιαπωνίας γνώρισε τη μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου έτους, καθώς επικράτησε ανησυχία για τις επιπτώσεις της κινεζικής κρίσης σε ιαπωνικές επιχειρήσεις με έκθεση στην Κίνα. Ετσι ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 3,14% και ο γενικότερος Topix με πτώση 3,3%. Ενδεικτική ήταν η πτώση κατά 5,8% και 4,0% αντιστοίχως που σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών εξοπλισμού κατασκευαστικών Komatsu Ltd και Hitachi Construction Machinery που αντλούν σημαντικό τμήμα των εσόδων τους από δραστηριότητές τους στην Κίνα. Παράλληλα, υποχώρησαν οι αγορές της Νότιας Κορέας και της Αυστραλίας με τον γενικό δείκτη της αγοράς της Σεούλ να κλείνει με απώλειες 1,18% και εκείνο του Σίδνεϊ με απώλειες 2,01%. Παρά το γενικότερο αρνητικό κλίμα, όμως, η επενδυτικη τράπεζα HSBC αναβάθμισε την Κίνα σε «ουδέτερη» από «αρνητική».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή