Περικοπές κοινωνικών δαπανών 16,6 δισ. ευρώ

Περικοπές κοινωνικών δαπανών 16,6 δισ. ευρώ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περικοπές δαπανών, αύξηση του αφορολογήτου ορίου για τους ιδιώτες και σταδιακή μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων προβλέπει ο προϋπολογισμός που παρουσίασε χθες ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, που παράλληλα ανακοίνωσε σταδιακή αύξηση του βασικού ωρομισθίου.

Αφού επικαλέστηκε την Ελλάδα ως παράδειγμα προς αποφυγήν, τονίζοντας πως «όταν μια χώρα δεν ελέγχει τον δανεισμό της, καταλήγει ο δανεισμός να ελέγχει τη χώρα», ο κ. Οσμπορν ανακοίνωσε μειώσεις των κοινωνικών δαπανών κατά 12 δισ. στερλίνες, ποσό αντίστοιχο των 16,6 δισ. ευρώ.

Υποσχέθηκε, ωστόσο, πως οι περικοπές αυτές θα γίνουν σε διάστημα τριών ετών και όχι δύο όπως είχε αρχικά σχεδιασθεί, καθώς ο στόχος για την επίτευξη δημοσιονομικού πλεονάσματος αναβάλλεται για το οικονομικό έτος 2019-2020 από τον αρχικό στόχο για το οικονομικό έτος 2018-2019.

Προκειμένου να μηδενισθεί το έλλειμμα το 2018, προβλέπει επίσης αύξηση φορολογικών εσόδων ύψους 5 δισ. στερλινών, ποσό αντίστοιχο σχεδόν των 7 δισ. ευρώ, που όμως θα προκύψει από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Εν μέσω επευφημιών από τους βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος, ο κ. Οσμπορν ανακοίνωσε ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το ισχύον 20% στο 19% το 2017 και στο 18% το 2020. Παράλληλα προβλέπει αύξηση του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος στις 11.000 στερλίνες (15.250 ευρώ) από το επόμενο έτος αλλά και του αφορολογήτου ορίου στους φόρους κληρονομιάς στο ένα εκατ. στερλίνες (1,38 εκατ. ευρώ) από το 2017. Πρόκειται για τον πρώτο προϋπολογισμό που εκπονούν αποκλειστικά οι Συντηρητικοί μετά από σχεδόν 20 χρόνια και όπως ανέφερε ο κ. Οσμπορν σκιαγραφεί «το σχέδιο για να μετατραπεί η Βρετανία σε μια πενταετία από χώρα χαμηλών μισθών, υψηλών φόρων και ακριβού κοινωνικού κράτους σε χώρα υψηλότερων μισθών, χαμηλότερων φόρων και φθηνότερου κοινωνικού κράτους».

Η αναφορά στους υψηλότερους μισθούς αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη όταν ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε σταδιακή αύξηση του βασικού ωρομισθίου από το υφιστάμενο κατώτατο όριο των 6,7 στερλινών, στις 7,20 στερλίνες (10 ευρώ) περίπου, με στόχο να φθάσει το 2020 στις 9 στερλίνες (12,48 ευρώ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή