Σταθερά στο 0,5% τα βρετανικά επιτόκια

Σταθερά στο 0,5% τα βρετανικά επιτόκια

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα μετά την παρουσίαση του προϋπολογισμού λιτότητας από τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε χθες ότι διατηρεί τα επιτόκια της στερλίνας αμετάβλητα στο 0,5%. Ετσι το κόστος δανεισμού στη Βρετανία παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα εδώ και περισσότερο από έξι χρόνια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, τα επιτόκια στη Βρετανία θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το επόμενο έτος ελαχιστοποιώντας τα κέρδη από τις καταθέσεις αλλά διευκολύνοντας του δανειολήπτες στεγαστικών δανείων. Οπως τονίζουν ακόμη κι αν επιταχυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης δεν θα αρκεί για να επιβληθεί πιο περιοριστική νομισματική πολιτική όταν ο πληθωρισμός είναι χαμηλός και παραμένει αναιμική η ζήτηση από την Ευρωζώνη. Κι αυτό γιατί ο πληθωρισμός στη χώρα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα παρά την πρόσφατη αύξησή του. Σημείωσε αύξηση 0,1% τον Μάιο καταγράφοντας βελτίωση από το αρνητικό πρόσημο του -0,1% τον Απρίλιο. Βρίσκεται, ωστόσο, πολύ πιο χαμηλά από τον στόχο της Τράπεζας για 2% αν και ο Μαρκ Καρνέι, διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας έχει προειδοποιήσει από τον Μάιο ότι θα επιταχυνθεί αισθητά στα τέλη του έτους.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας, τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα αναθεωρούν προς τα πάνω στο 3% τον ρυθμό ανάπτυξης του 2014 από την προηγούμενη εκτίμηση για 2,8% καθώς και στο 0,4% για το πρώτο τρίμηνο του 2015 από την προηγούμενη εκτίμηση για 0,3%. Παράλληλα, όμως, το ανεξάρτητο Γραφείο για τη Δημοσιονομική Υπευθυνότητα υποβάθμισε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη του 2015 στο 2,4% από την προηγούμενη για 2,5%. Η Τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ότι διατηρεί αμετάβλητο το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στα επίπεδα των 375 δισ. στερλινών (ποσό αντίστοιχο των 523 δισ. ευρώ). Οι προθέσεις της για το βρετανικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα γίνουν γνωστές όταν θα δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της συνεδρίασής της στις 22 Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή