Η Nokia εγκαταλείπει την κατασκευή κινητών τηλεφώνων

Η Nokia εγκαταλείπει την κατασκευή κινητών τηλεφώνων

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραματική είναι η αλλαγή σκηνικού στις φινλανδικές δραστηριότητες κατασκευής κινητών τηλεφώνων της Νokia, μετά την απόφαση της ιδιοκτήτριας Μicrosoft να περικόψει μαζικά τον αριθμό των εργαζομένων της. Εξίσου σοβαρές είναι και οι συνέπειες για τη χώρα συνολικά. Το 2000, όταν ο όμιλος υψηλής τεχνολογίας βρισκόταν στο απόγειό του και παρήγε το 4% του ΑΕΠ της Φινλανδίας, απασχολούσε 24.000 άτομα. Σήμερα έχουν μειωθεί δραστικά και θα απομείνουν, μετά και τις συνολικά 7.800 περικοπές θέσεων εργασίας, μόνον 900 εργαζόμενοι. Αρκεί να σκεφθεί κανείς πως στις αρχές της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, η Nokia ήταν ένας από τους κυρίαρχους ομίλους κινητών τηλεφώνων στον κόσμο. Τον κλάδο κατασκευής τηλεφώνων της εταιρείας είχε αγοράσει πέρυσι η αμερικανική Microsoft, επιδιώκοντας να εισέλθει σε αυτήν την αγορά.

Ανησυχία

Φανερά προβληματισμένος ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Γιούχα Σίπιλα, σε συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι η απόφαση του αμερικανικού κολοσσού σημαίνει και το τέλος των δραστηριοτήτων κινητών τηλεφώνων της παλιάς Nokia στη Φινλανδία. Η αμερικανική εταιρεία, συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι η περικοπή 7.800 θέσεων συνολικά, με τις 2.300 να περικόπτονται άμεσα, θα συμπληρωθεί και από απομείωση επενδύσεων της τάξεως των 7,6 δισ. δολαρίων στην εταιρεία, την οποία εξαγόρασε μόλις προ ενός έτους. Η ραγδαία παρακμή της Nokia, η οποία υπήρξε κόμβος καινοτομίας και σχεδιασμού, και μετά εξελίχθηκε σε μία συρρικνούμενη και ζημιογόνο εταιρεία, έχει συνδέσει την πορεία της με την πορεία της Φινλανδίας.

Ηδη το 2012 είχε κλείσει το εργοστάσιο κατασκευής συσκευών στην πόλη Σάλο στα νότια της Φινλανδίας, και εγκαταστάσεις της στο Ουλμ στη Γερμανία και στο Μπάρναμπι στη Βρετανική Κολομβία (Καναδάς). Η κίνηση αυτή εντασσόταν στο ευρύτερο πλαίσιο περικοπής 10.000 θέσεων εργασίας, το οποίο εφαρμόστηκε μεν, δεν πέτυχε όμως. Η κερδοφορία της εξακολούθησε να μειώνεται, επειδή δεν κατόρθωσε να σταθεί ανταγωνιστικά και επιθετικά στην αγορά έξυπνων τηλεφώνων, όπου κυριαρχούν οι Samsung, Apple και κινεζικές εταιρείες φθηνότερου κόστους. Η Microsoft δήλωσε χθες ότι η ζήτηση για τα έξυπνα κινητά της Nokia, στα οποία τοποθετείται το λειτουργικό σύστημα της Microsoft, δεν ανταποκρίνεται στους στόχους που είχε θέσει.

Ακμή και παρακμή

Στις καλές εποχές, η χρηματιστηριακή αξία της Nokia είχε φθάσει τα 320 δισεκατομμύρια δολάρια και τα οικονομικά της αποτελέσματα τα παρακολουθούσαν προσεκτικά οι επενδυτές. Οταν όμως η Apple κατασκεύασε το iPhone ανέτρεψε τα δεδομένα στην αγορά κινητών και η Nokia έδειξε αδυναμία να προσαρμοστεί και να αντιδράσει, παραμένοντας προσκολλημένη στο ξεπερασμένο λογισμικό της Symbian. Αρκετά αργότερα υιοθέτησε το λειτουργικό της Microsoft και αυτό σχεδόν συνέπεσε και με την εξαγορά της από αυτήν. Πάντως, το όνομα της Nokia επιβιώνει στη Φινλανδία. Ο βραχίονας τηλεπικοινωνιακών δικτύων της εταιρείας, εν κατακλείδι, φέτος τον Απρίλιο απέκτησε τη γαλλική εταιρεία εξοπλισμού δικτύωσης Alcatel-Lucent, αντί 15,6 δισ. ευρώ. Επρόκειτο για μία κίνηση δηλωτική της ανάκτησης της οικονομικής του υγείας και των δυναμικών προοπτικών του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή