Ερευνα Κομισιόν για τις εκτός Ε.Ε. χρεώσεις της Mastercard

Ερευνα Κομισιόν για τις εκτός Ε.Ε. χρεώσεις της Mastercard

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορεί τον αμερικανικό κολοσσό Mastercard για τεχνητή αύξηση του κόστους πληρωμών με κάρτες της που εκδόθηκαν σε περιοχές εκτός Ε.Ε. Σε προκαταρκτική κοινοποίηση των αιτιάσεών της προς τον όμιλο, η Κομισιόν επισημαίνει ότι οι εν λόγω χρεώσεις αντίκεινται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία περί θεμιτού ανταγωνισμού. Το ευρωπαϊκό όργανο θα διεξαγάγει σχετική έρευνα επί του θέματος. «Εχουμε την υπόνοια πως η Mastercard σήμερα, κατά τρόπο τεχνητό, αυξάνει το κόστος πληρωμών με τη χρήση πιστωτικής κάρτας, κάτι το οποίο, εάν αποδειχθεί, τότε ζημιώνει καταναλωτές και λιανεμπόρους στις χώρες-μέλη της Ε.Ε.», σημείωσε συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της η Μαργκρέτε Βέσταγερκ, αρμόδια επίτροπος Ανταγωνισμού. «Προβληματιζόμαστε, αφενός, για τους κανόνες τους οποίους η Mastercard εφαρμόζει στις διασυνοριακές της συναλλαγές εντός της Ε.Ε., αφετέρου, για τις προμήθειες τις οποίες επιβάλλει στους εμπόρους λιανικής για την αποδοχή πληρωμών με κάρτες που εκδόθηκαν σε άλλες περιοχές του κόσμου».

Συναλλαγές

Η τακτική της Mastercard, σύμφωνα με την προκαταρκτική άποψη της Κομισιόν, δεν επιτρέπει στους εμπόρους να επωφεληθούν από τις χαμηλότερες προμήθειες, οι οποίες ισχύουν σε άλλο κράτος-μέλος, περιορίζοντας τον διασυνοριακό ανταγωνισμό των τραπεζών και παραβιάζοντας την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία. Η Mastercard προβλέπει τεχνητά υψηλή ελάχιστη τιμή για τη διεκπεραίωση των συναλλαγών. Οι πληρωμές με κάρτα διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην ενιαία αγορά για την πραγματοποίηση εγχώριων, διασυνοριακών και διαδικτυακών αγορών. Σε ετήσια βάση, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις διεξάγουν πάνω από το 40% των πληρωμών με κάρτες.

Κάθε φορά που οι καταναλωτές χρησιμοποιούν κάρτα σε συμβατικό ή εικονικό κατάστημα λιανικής, η αποδέκτρια τράπεζα του εμπόρου λιανικής καταβάλλει προμήθεια (διατραπεζική προμήθεια) στην εκδότρια τράπεζα του κατόχου κάρτας. Με τη σειρά της, η αποδέκτρια τράπεζα μετακυλίει τη διατραπεζική προμήθεια στον λιανέμπορο, ο οποίος την ενσωματώνει στην τελική τιμή προϊόντος ή υπηρεσίας. Κατά συνέπεια, οι διατραπεζικές προμήθειες μετακυλίονται σε όλους τους καταναλωτές, ανεξαρτήτως του εάν χρησιμοποιούν κάρτες ή μετρητά. Η Mastercard καθορίζει για λογαριασμό των τραπεζών τις διατραπεζικές προμήθειες, οι οποίες διαφέρουν σημαντικά από το ένα κράτος-μέλος στο άλλο. Κατά τα προκαταρκτικά ευρήματα της Κομισιόν, οι κανόνες που ακολουθεί η Μastercard εμποδίζουν τους λιανεμπόρους μιας χώρας με υψηλές προμήθειες να επωφελούνται από χαμηλότερες προμήθειες, που μπορεί να τους δώσει μία αποδέκτρια τράπεζα σε άλλη χώρα. Πολύ απλά, η προμήθεια που καταβάλλει η αποδέκτρια τράπεζα, όταν, για παράδειγμα, μία Κινέζα τουρίστρια πληρώνει με κάρτα το φαγητό της στη Γαλλία, είναι έως και πενταπλάσια από εκείνη που καταβάλλεται στην περίπτωση κατά την οποία η κάρτα έχει εκδοθεί στην Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή