ΔΝΤ: Στο 3,3% φέτος η ανάπτυξη διεθνώς

ΔΝΤ: Στο 3,3% φέτος η ανάπτυξη διεθνώς

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης το τρέχον έτος προέβλεψε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποδίδοντάς την στην ύφεση της αμερικανικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο. Παράλληλα οι οικονομολόγοι του Ταμείου προειδοποιούν για τους κινδύνους που κρύβουν για τις χρηματοπιστωτικές αγορές η ελληνική κρίση και η αναταραχή στα κινεζικά χρηματιστήρια.

Η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,3% εφέτος προέβλεψε χθες το Ταμείο, αναθεωρώντας προς το χειρότερο την εκτίμηση περί ανάπτυξης 3,5% που είχε κάνει τον περασμένο Απρίλιο. Το ΔΝΤ διατήρησε την ίδια πρόβλεψη για ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας κατά 3,8% το 2016. Το Ταμείο αποδίδει στη μεγάλη επιβράδυνση που γνώρισε η αμερικανική οικονομία στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης για εφέτος. Πάντως, το ΔΝΤ θεωρεί ότι τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι ΗΠΑ είναι «προσωρινού» χαρακτήρα και προβλέπει ότι επίκειται ενίσχυση της κατανάλωσης και των επενδύσεων χάρη στις αυξήσεις μισθών και την ενίσχυση της απασχόλησης. Παρ’ όλα αυτά το Ταμείο προβλέπει ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας κατά 2,5% εφέτος, ενώ τον Απρίλιο προέβλεπε ανάπτυξη 3,1%, και ενίσχυσή της στο 3% το 2016. Το ΔΝΤ εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Fed θα έπρεπε να καθυστερήσει την επικείμενη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού μέχρι το 2016, αν και ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου κ. Ολιβιέ Μπλανσάρ προέβλεψε χθες ότι η αύξηση θα λάβει χώρα εντός του 2015. Μπορεί να προβλέπεται επιτάχυνση της ανάπτυξης το 2016, ωστόσο το ΔΝΤ εξακολουθεί να θεωρεί ότι υπάρχουν αρκετές απειλές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χαμηλότερη από το προβλεπόμενο ανάπτυξη. «Δεν έχει προκύψει ακόμη η προβλεπόμενη ενίσχυση της παγκόσμιας ανάπτυξης αν και την αναμένουμε» αναφέρεται στην έκθεση του Ταμείου. «Η αύξηση της πραγματικής και της δυνητικής ανάπτυξης μέσω του συνδυασμού (μέτρων) υποστήριξης της ζήτησης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής».

Το Ταμείο διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις του για την Ευρωζώνη και για την Κίνα, ωστόσο χαρακτήρισε και τις δύο οικονομίες ως δυνητικές πηγές κινδύνου. Το ΔΝΤ διατήρησε στο ίδιο επίπεδο την ανάπτυξη για Γερμανία και Γαλλία, ενώ προβλέπει σημαντική βελτίωση για την ισπανική οικονομία σε σχέση με τις προβλέψεις του περασμένου Απριλίου. Στην περίπτωση της Βρετανίας αναθεώρησε προς το χειρότερο την πρόβλεψη για το 2015 και το 2016, ωστόσο ο ρυθμός ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας παραμένει υψηλότερος από αυτόν της Ευρωζώνης.

Η αντίδραση των αγορών μετά την απόρριψη της πρότασης των δανειστών από τους Ελληνες ψηφοφόρους την περασμένη Κυριακή «ήταν σχετικά ήπια με κάποια υποχώρηση στις τιμές πιο ριψοκίνδυνων περιουσιακών στοιχείων και μικρή αύξηση των τιμών των λεγόμενων κρατικών ομολόγων ασφαλών καταφυγίων», αναφέρεται στην έκθεση του Ταμείου. Οι τιμές κινούνται αντίστροφα από τις αποδόσεις. Ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Κίνας έχει υποχωρήσει κατά 28% από τις 12 Ιουνίου μέχρι χθες παρά την κίνηση των κινεζικών αρχών να αναστείλουν τη διαπραγμάτευση πολλών μετοχών. Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι η συνεχιζόμενη έντονη αναταραχή στα κινεζικά χρηματιστήρια αποτελεί απειλή για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και ταυτόχρονα αποτελεί απόδειξη ότι η μετάβαση της Κίνας σε ένα νέο οικονομικό μοντέλο που δεν θα βασίζεται τόσο πολύ στις επενδύσεις όσο στην ενίσχυση της κατανάλωσης και του βιοτικού επιπέδου είναι δυσκολότερη απ’ όσο είχε εκτιμηθεί. Το ταμείο διατήρησε στο 6,8% την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Κίνας το 2015 και στο 6,3% το 2016, ενώ η κινεζική κυβέρνηση έχει στόχο το 7%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή