Στήριξη αγορών μέσω απαγορεύσεων στην Κίνα

Στήριξη αγορών μέσω απαγορεύσεων στην Κίνα

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την τελευταία και πλέον τολμηρή παρέμβαση του Πεκίνου που απαγόρευσε σε όσους κατέχουν άνω του 5% των μετοχών εισηγμένων εταιρειών να προχωρήσουν σε πωλήσεις επί έξι μήνες, οι κινεζικές αγορές ανέκαμψαν χθες αντιστρέφοντας την ελεύθερη πτώση των τελευταίων σχεδόν τεσσάρων εβδομάδων. Ωστόσο, ο αριθμός των μετοχών των οποίων έχει ανασταλεί η διαπραγμάτευση υπολογίζεται ότι φθάνουν τις 1.500 με συνολική αξία τουλάχιστον 2,8 τρισ. δολάρια. Αναλυτές των αγορών επισημαίνουν, άλλωστε, ότι οι συντονισμένες παρεμβάσεις του Πεκίνου και των χρηματιστηριακών υπονομεύουν την αξιοπιστία της κινεζικής αγοράς αλλά και την πίστη των επενδυτών πως η κινεζική πολιτική ηγεσία ελέγχει την κατάσταση.

Η απαγόρευση στην πώληση μετοχών για όσους έχουν περισσότερο από το 5% εισηγμένων προσετέθη στην ομοβροντία μέτρων τα οποία είχε επιστρατεύσει το Πεκίνο για να ανακόψει την κατρακύλα των κινεζικών χρηματιστηρίων. Παράλληλα, το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua ανέφερε πως οι αρχές διερευνούν «τοξικές ανοικτές πωλήσεις» μετοχών. Ετσι μετά τη «μαύρη Τετάρτη», όταν η αγορά της Σαγκάης άνοιξε με πτώση 8% για να κλείσει με απώλειες 5,9%, χθες έκλεισε με άνοδο 5,7%. Παράλληλα ο δείκτης CSI300 των μεγαλύτερων εταιρειών στις αγορές Σαγκάης και Σεντζέν έκλεισε με κέρδη 5,8% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων έξι ετών. Σημειωτέον ότι οικονομικοί αναλυτές της Credit Suisse εξέφρασαν την εκτίμηση πως το Πεκίνο θα κλιμακώσει περαιτέρω τις παρεμβάσεις και αν δεν σταθεροποιηθούν τα χρηματιστήρια θα προβεί σε κάποια δήλωση ανάλογη του «ό,τι κι αν χρειαστεί» με την οποία ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι , επανέφερε την ηρεμία στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή