Αποδόσεις

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι τιμές του πετρελαίου χάρη στην ανάκαμψη των κινεζικών αγορών και στην αισιοδοξία για επικείμενη λύση στην κρίση της Ελλάδας. Η άνοδος ήταν περιορισμένη, καθώς επικρατεί προβληματισμός στην αγορά για το πλεόνασμα προσφοράς και την επιβράδυνση στην παγκόσμια ζήτηση. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) προέβλεψε χθες πως η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης θα επιβραδυνθεί το 2016 στα 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Οπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, η αύξηση αυτή είναι σαφώς μικρότερη από όση θα χρειαζόταν για να εξισορροπήσει την αυξανόμενη προσφορά από τον ΟΠΕΚ και εκτός ΟΠΕΚ. Ετσι το Brent, που συνολικά στη διάρκεια της εβδομάδας έχει υποχωρήσει κατά περισσότερο από 7%, κυμαινόταν χθες το απόγευμα στα 57,84 δολ. το βαρέλι, ενώ το αργό ΗΠΑ στα 53,11 δολ. το βαρέλι.

Ανοδικά η τιμή του χρυσού

Η τιμή του χρυσού αυξήθηκε χθες απομακρυνόμενη ακόμη περισσότερο από το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών όπου είχε υποχωρήσει, χάρη στην εικασία των επενδυτών ότι η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα θα καθυστερήσει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού φοβούμενη την αναταραχή που προέρχεται από την Κίνα και την Ελλάδα. Η τιμή του χρυσού για άμεση παράδοση ενισχυόταν χθες το μεσημέρι κατά 0,4% στα 1,163,73 δολάρια η ουγγιά, ενώ η τιμή της στη Σιγκαπούρη διαμορφωνόταν στα 1,162,82 δολάρια η ουγγιά. Την Τετάρτη η τιμή του χρυσού είχε υποχωρήσει στα 1,147,36 δολάρια η ουγγιά, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 18 Μαρτίου. Παρά τη χθεσινή ανάκαμψη η τιμή του χρυσού υποχώρησε κατά 0,5% από την αρχή της εβδομάδας. Ο χρυσός έχει υποχωρήσει κατά 1,8% από την αρχή του έτους εν όψει της επικείμενης αύξησης των επιτοκίων δανεισμού από την αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα, προοπτική που ενισχύει το δολάριο και αποδυναμώνει τον χρυσό. Πλέον η πλειοψηφία των επενδυτών δεν περιμένει αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού πριν από τον Δεκέμβριο του 2015, ενώ το ΔΝΤ συστήνει προς τη Fed να περιμένει ακόμη περισσότερο.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Ελεύθερη πτώση παρουσίασαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στις ξένες πλατφόρμες (η ΗΔΑΤ παραμένει κλειστή από τις 26 Ιουνίου 2015) την Παρασκευή. Η προσδοκία των επενδυτών ότι οι ελληνικές προτάσεις θα αποτρέψουν τη χρεοκοπία της Ελλάδας και το Grexit πυροδότησε την αύξηση της τιμής των ελληνικών ομολόγων και την υποχώρηση των αποδόσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το spread (διαφορά απόδοσης μεταξύ 10ετούς ελληνικού και αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου) υποχώρησε χθες το μεσημέρι στις 1.437 μονάδες βάσης έναντι 1.822 μονάδες βάσης που είχε αναρριχηθεί την Πέμπτη. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε στο 15,20% από 18,90% την Πέμπτη, ενώ αντίστοιχα οι αποδόσεις του 5ετούς και 3ετούς ελληνικού ομολόγου κυμάνθηκαν στο 27,80% και το 42,60%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή