Ιράν, Ελλάδα ρίχνουν την τιμή πετρελαίου

Ιράν, Ελλάδα ρίχνουν την τιμή πετρελαίου

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι. Στις 6 Ιουλίου το Brent υποχώρησε 6% εν μέσω ανησυχίας για το πρόβλημα της Ελλάδας και της προοπτικής μιας συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο έστω και με κάποια καθυστέρηση.

Υπό μία έννοια, η ραγδαία πτώση φαίνεται υπερβολική. Είναι γεγονός ότι η έκβαση του ελληνικού δημοψηφίσματος έχει αυξήσει τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Ωστόσο, οι αγορές μετοχών και ομολόγων αντέδρασαν με σχετική ηρεμία, υποθέτοντας πως η ΕΚΤ θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε ένδειξη μετάδοσης, αυξάνοντας τις αγορές ομολόγων. Πιο καθοριστικό είναι το γεγονός ότι οδεύουν προς το τέλος τους οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ιράν και τη Δύση για τη μείωση του πυρηνικού του προγράμματος και την άρση των κυρώσεων. Σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας, οι ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου έχουν σχεδόν περιορισθεί κατά το ήμισυ μετά την επιβολή των κυρώσεων το 2011 και το 2012. Εχει αποθηκεύσει εκατομμύρια βαρέλια. Με την επιστροφή ενός εκατ. βαρελιών πετρελαίου την ημέρα, θα αυξηθεί η παγκόσμια προσφορά «μαύρου» χρυσού κατά 1%.

Δεν αναμένεται, ωστόσο, συμφωνία με το Ιράν μετά το προσχέδιο που υπεγράφη τον Απρίλιο. Επιπλέον, θα χρειαστεί χρόνος προτού ανακάμψουν οι εξαγωγές του Ιράν. Αναλυτές της Societe Generale εκτιμούν πως δεν θα αυξηθεί σημαντικά ο όγκος της προσφοράς πριν από τα μέσα του 2016. Σε τι οφείλεται, όμως, η έντονη αντίδραση; Το Brent ανέκαμψε κατά 1,5% την Τρίτη, 7 Ιουλίου, αλλά παραμένει σαφώς κάτω από τα επίπεδα των 68 δολαρίων στα οποία έφτασε τον Μάιο. Ενώ το χρηματιστήριο της Κίνας είναι στις πρώτες ειδήσεις, θεμελιώδης ανησυχία των αγορών είναι η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας. Εξάλλου, η βιομηχανία αμερικανικών σχιστολιθικών αποδεικνύεται πιο ανθεκτική από ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή