«Πρόβλημα» για Λονδρέζους οι ξένοι επενδυτές ακινήτων

«Πρόβλημα» για Λονδρέζους οι ξένοι επενδυτές ακινήτων

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτώση σημειώθηκε τον Ιούνιο στις τιμές πολυτελών κατοικιών στο Λονδίνο και αναμένεται να υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο στο διάστημα αυτού του μηνός λόγω της καλοκαιρινής περιόδου αλλά και της αύξησης στον φόρο πώλησης που ισχύει από τον Δεκέμβριο του 2014. Στις περιζήτητες περιοχές του Λονδίνου, όπως το Νάιτσμπριτζ και το Μέιφερ, πουλήθηκαν 228 κατοικίες τον περασμένο μήνα αντί 325 έναν χρόνο πριν. Κατά μέσον όρο, η τιμή πώλησης στο κεντρικό Λονδίνο υποχώρησε κατά 4,2% ανά τετραγωνικό μέτρο στα 22.922 ευρώ τον Ιούνιο από πέρυσι. Από τον Δεκέμβριο του 2014, το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας αποφάσισε την αύξηση του φόρου πώλησης από το 10% στο 12% για κάθε κατοικία του Λονδίνου που υπερβαίνει το 1,5 εκατ. στερλίνες ή 2,08 εκατ. ευρώ. «Μια κατοικία άνω των 5 εκατ. στερλινών θα επιβαρύνεται με φόρο πώλησης από 350.000 έως 514.000 στερλίνες – και βέβαια, αυτή είναι μια χρέωση που επιβάλλεται μόνον μια φορά», είχε δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, ενώπιον των μελών του κοινοβουλίου προς τα τέλη του 2014, ένα πεντάμηνο πριν από τη νίκη των Συντηρητικών στις εθνικές εκλογές της χώρας.

Οι κάτοικοι του Λονδίνου διαμαρτύρονται εδώ και καιρό για τη μεγάλη άνοδο των τιμών στις κατοικίες του Λονδίνου, με τους νέους αγοραστές να μην εμφανίζονται καν για την παραλαβή των κλειδιών, καθώς δεν έχουν καμία πρόθεση να μετακομίσουν.

Επίσης, έρευνες του κράτους κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η αγορά ακινήτων του Λονδίνου δεν έχει μετατραπεί μόνον σε επενδυτικό καταφύγιο αλλά και ως μέσο για το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος. Οι δημοτικές αρχές του Τσέλσι αποφάσισαν, επιπροσθέτως, την επιβολή φόρου στα ακίνητα που δεν κατοικούνται πάνω από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ο Ολιβερ Χούπερ της μεσιτικής εταιρείας Huntly Hooper δηλώνει στο πρακτορείο Bloomberg πως οι τιμές ζήτησης έχουν υποχωρήσει πάνω από 3% στη διάρκεια του τρέχοντος μηνός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή