Ιταλία: Η οικονομική ύφεση αύξησε διαφθορά και φοροδιαφυγή

Ιταλία: Η οικονομική ύφεση αύξησε διαφθορά και φοροδιαφυγή

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αναφορές για ύποπτες τραπεζικές συναλλαγές στην Ιταλία αυξήθηκαν πέρυσι κατά 10% σε νέα υψηλά επίπεδα, καθώς τα συνεχιζόμενα προβλήματα με το οργανωμένο έγκλημα, την διαφθορά και την φοροδιαφυγή έγιναν εντονότερα λόγω της τριετούς ύφεσης, ανακοίνωσε σήμερα η κεντρική τράπεζα.

Η ύφεση έδωσε τη δυνατότητα στα μέλη της μαφίας, που απολαμβάνουν άπλετη ρευστότητα, να ασκούν μεγαλύτερο έλεγχο στην οικονομία, καθώς, με την μείωση των πιστώσεων από τις τράπεζες, τα εγκληματικά δίκτυα αυξάνουν τις επενδύσεις τους στην πραγματική οικονομία, όπως ανακοίνωσαν οι ερευνητές.

«Η βασική απειλή σε ότι αφορά το εύρος και την διεισδυτικότητα προέρχεται από το οργανωμένο έγκλημα, τόσο στην παραδοσιακή του μορφή και τις πιο πρόσφατες εκφάνσεις του», ανέφερε η έκθεση, αναφερόμενη στους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς.

Μια τέτοια περίπτωση που αποκάλυψε αυτούς τους στενούς δεσμούς είδε πέρυσι το φως της δημοσιότητας στη Ρώμη και οδήγησε σε δεκάδες συλλήψεις.

Παράλληλα πέρυσι έγιναν γνωστά σκάνδαλα διαφθοράς σε ότι αφορά δημόσιες συμβάσεις για την Παγκόσμια Έκθεση του Μιλάνου και την αρμόδια αρχή για τα αντιπλημμυρικά έργα στη Βενετία.

«Η διαφθορά είναι μια ιδιαιτέρως ανησυχητική απειλή για το κοινωνικοοικονομικό μας σύστημα. Η διάχυτη αντίληψη του φαινομένου υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και την πολιτική» ανέφερε η Μονάδα Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών της Τράπεζας της Ιταλίας στην ετήσια έκθεσή της που κατέθεσε στο κοινοβούλιο της χώρας.

Ενώ ο αριθμός των αναφορών – που ανέβηκε στις 71.700 το 2014 συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα – οφείλεται στους στενότερους ελέγχους των τραπεζικών υπαλλήλων, η έκθεση επισημαίνει ότι το ξέπλυμα μαύρου χρήματος αποτελεί «πολύ σημαντική» απειλή για την ιταλική οικονομία, την τρίτη μεγαλύτερη στην ευρωζώνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή