Η συμφωνία καθησύχασε τις αγορές

Η συμφωνία καθησύχασε τις αγορές

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική άνοδο σημείωσαν χθες οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων καθώς η σύναψη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρωζώνη για τρίτο πρόγραμμα διάσωσης στην Ελλάδα έδωσε μεγάλη ώθηση στις τιμές των μετοχών. Θεαματική ήταν η πτώση των αποδόσεων στα 2ετή ελληνικά ομόλογα. Χθες οι αποδόσεις υποχώρησαν στο 25,14% από το 33,9% την περασμένη Παρασκευή και το 57,55% μία ημέρα πριν. Αντίστοιχα, οι αποδόσεις των 5ετών ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν χθες στο 17,63% από 22,05% και 35,81% αντίστοιχα. Οι αποδόσεις στα 10ετή ομόλογα εξασθένησαν στο 12,% από το 18,7% την περασμένη Πέμπτη. Πτωτικά κινήθηκαν, επίσης, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην υπόλοιπη περιφέρεια της Ευρωζώνης. Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων διαμορφώθηκαν στο 0,844% από το 0,73% της προηγούμενης Πέμπτης, λόγω φυγής κεφαλαίων καθώς μειώθηκε ο επενδυτικός κίνδυνος από την Ελλάδα.

To θετικό επενδυτικό κλίμα στην Ευρώπη επηρέασε και τη Wall Street, όπου οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 παρουσίαζαν κέρδη 1% και 0,9%, αντίστοιχα.

Νωρίτερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε κατά 1,6%, ενώ ο ιταλικός δείκτης FTSE Mib και ο πορτογαλικός δείκτης PSI-20 έκλεισαν με άνοδο 1% και 1,8%, αντίστοιχα. Στη Μαδρίτη, ο δείκτης Ibex-35 αναρριχήθηκε 1,7%, ολοκληρώνοντας ένα τετραήμερο ράλι με άνοδο 8,3%. Στο Παρίσι, ο δείκτης Cac-40 εμφάνισε μεγάλη άνοδο, δηλαδή της τάξεως του 1,94%, με τα συνολικά κέρδη από το τετραήμερο ράλι να προσεγγίζουν το 8,4%. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE-100 ενισχύθηκε χθες κατά 0,97% και ο γερμανικός δείκτης Dax κατά 1,49%.

Μέσα στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις τα χρηματιστήρια της Ιταλίας και της Πορτογαλίας κατέγραψαν κέρδη άνω του 10%. Τον τελευταίο καιρό, οι οικονομίες τους είχαν βρεθεί στο στόχαστρο ως οι επόμενοι στόχοι των αγορών μετά την Ελλάδα λόγω του υψηλού χρέους τους. Αν και η συμφωνία Αθηνών-Βρυξελλών πρέπει να επικυρωθεί από τα Κοινοβούλια των 19 κρατών-μελών της Ευρωζώνης, με όλη την προσοχή των πολιτικών αναλυτών να είναι στραμμένη στην ελληνική Βουλή όπου θα πρέπει να ψηφίσει τα νέα μέτρα αυτήν την Τετάρτη, επικράτησε κλίμα μεγάλης ανακούφισης στις αγορές. Και αυτό διότι απομακρύνθηκε ο κίνδυνος ενός Grexit, παύοντας ένα πολιτικό θρίλερ που εκτυλισσόταν από τα τέλη Ιανουαρίου.

Εξακολουθούν, ωστόσο, να υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την κατάσταση του ευάλωτου ελληνικού τραπεζικού συστήματος και τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον βαθμό που θα στηρίξει τη ρευστότητά του στο πλαίσιο του Μηχανισμού Εκτακτης Ρευστότητας (ELA).

Σε αυτήν την παράμετρο του ελληνικού ζητήματος αλλά και την πορεία του ευρύτερου προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ απέδωσαν οικονομικοί παρατηρητές την έντονη μεταβλητότητα του ευρώ κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. Αν και τις πρωινές ώρες, με την ανακοίνωση της συμφωνίας μετά ένα μαραθώνιο διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, το ευρώ ενισχυόταν έναντι του δολαρίου, υποχώρησε στην πορεία κατά 1,36% στο χαμηλό των 1,1006 δολαρίων.

Αυτήν την Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η τακτική συνεδρίαση της ΕΚΤ και ακολουθεί συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρό της, Μάριο Ντράγκι, και τον αντιπρόεδρο, Βίτορ Κονστάνσιο, όπου αναμένεται να τεθούν διάφορα ερωτήματα για το ελληνικό τραπεζικό ζήτημα και την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Θα επανέλθουμε στην κατάσταση όπου οι επενδυτές θα εστιάζουν σε μεμονωμένες εταιρείες καθώς θα αποκατασταθεί η ομαλότητα στις ευρωπαϊκές αγορές και η αβεβαιότητα θα είναι πίσω μας», σχολίασε o Πάτρικ Σπένσερ, αντιπρόεδρος του τομέα μετοχών της Robert W. Baird του Λονδίνου στο πρακτορείο Bloomberg.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή