Επένδυση 1 δισ. ευρώ στην El Corte Ingles από το fund του Κατάρ

Επένδυση 1 δισ. ευρώ στην El Corte Ingles από το fund του Κατάρ

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ισπανική οικονομία ανακάμπτει από μια πολυετή κρίση και επιστρέφει ως ελκυστικός προορισμός επενδύσεων για τα ξένα κεφάλαια. Χθες ανακοινώθηκε επένδυση ενός δισ. ευρώ στον όμιλο El Corte Ingles από τον σεΐχη Χαμάντ μπιν Τζασίμ μπιν Τζαμπόρ αλ-Θανί, πρώην πρωθυπουργό, υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ και επικεφαλής της επενδυτικής αρχής του Κατάρ. Ο όμιλος El Corte Ingles είναι ένας πολυσχιδής επιχειρηματικός κολοσσός με μακρά πορεία στην Ισπανία. Κατέχει τη μεγαλύτερη αλυσίδα εμπορικών κέντρων με είδη ρούχων, αξεσουάρ, κοσμημάτων, επίπλων και προϊόντων ομορφιάς. Με έδρα τη Μαδρίτη, ελέγχει επίσης αλυσίδες σούπερ μάρκετ, πρακτορείων ταξιδιών, καταστημάτων με οπτικά και καταστήματα κινητής και τεχνολογίας. Πέρυσι παρουσίασε άνοδο κερδών 6% έπειτα από εξαετή πτώση, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times.

Είναι η πρώτη φορά που ο ισπανικός επιχειρηματικός κολοσσός πουλάει μερίδιο από το μετοχικό του κεφάλαιο σε ξένο επενδυτή. Ειδικότερα, πούλησε το 10% των μετοχών στον σεΐχη Χαμάντ. Δεν είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο με έσοδα 14,29 δισ. ευρώ και κέρδη 174,3 εκατ. ευρώ το 2013. Πέραν της οικογένειας του ιδρυτή Ραμόν Αρέθες, μετοχές της εταιρείας κατείχαν και οι 93.000 εργαζόμενοί του. Ο όμιλος είναι επικεντρωμένος στην Ισπανία, γεγονός που αιτιολογεί την εξασθένηση της οικονομικής κατάστασής του το διάστημα της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Φέτος, ωστόσο, η ισπανική οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης 3%.

Από το 2013, οπότε παραιτήθηκε από τα προαναφερόμενα καθήκοντά του στην πολιτική ηγεσία του Κατάρ, ο σεΐχης Χαμάντ έχει προχωρήσει σε σειρά επενδύσεων. Θεωρείται ο πλουσιότερος άνθρωπος σε μία από τις ισχυρότερες οικονομικά χώρες. Πέρυσι απέκτησε μερίδιο στο μετοχικό κεφάλαιο του τραπεζικού κολοσσού Deutsche Bank έναντι 1,75 δισ. ευρώ και εξαγόρασε την Heritage Oil που δραστηριοποιείται στην εκμετάλλευση πετρελαϊκών κοιτασμάτων στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή