Στο Κογκρέσο η διαρροή πληροφοριών από τη Fed

Στο Κογκρέσο η διαρροή πληροφοριών από τη Fed

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπη με τις δύσκολες ερωτήσεις των μελών του Κογκρέσου σχετικά με πιθανή διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) αναμένεται να βρεθεί σήμερα και αύριο η πρόεδρός της Τζάνετ Γέλεν.

Η διαρροή σχετίζεται με συνεδρίαση, το 2012, της επιτροπής της Fed που αποφασίζει για το επίπεδο των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού. Τη Δευτέρα ο κ. Τζεμπ Χένσαρλινγκ, πρόεδρος της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι η Fed δεν έχει το δικαίωμα νομικά να αρνηθεί να καταθέσουν υπάλληλοί της στοιχεία για την υπόθεση. «Προς το παρόν παραβιάζουν τον νόμο», δήλωσε ο κ. Χένσαρλινγκ, ισχυριζόμενος επιπλέον ότι η Fed δεν μπορεί να επικαλεστεί νομική διάταξη που δίνει το δικαίωμα σε στελέχη της εκτελεστικής εξουσίας να αρνηθούν να αποκαλύψουν συγκεκριμένα στοιχεία κατά τη διάρκεια προκαταρκτικών εξετάσεων.

Από την πλευρά της, η κ. Γέλεν έχει δηλώσει ότι η αποκάλυψη πληροφοριών αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να αποτελέσει παρέμβαση σε υπό εξέλιξη ποινική διερεύνηση της υπόθεσης. Η Fed σκοπεύει να συνεργαστεί πλήρως με το Κογκρέσο μόλις κρίνει ο γενικός επιθεωρητής της Fed, ο οποίος διενεργεί την ποινική έρευνα της υπόθεσης σε συνεργασία με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, ότι δεν υπονομεύεται η ποινική έρευνα. Παρ’ όλα αυτά η κ. Γέλεν έδωσε τα ονόματα υπαλλήλων της Fed που ήταν σε επαφή με την εταιρεία δημοσίων σχέσεων που δημοσίευσε τα εμπιστευτικά στοιχεία. Ο κ. Χένσαρλινγκ επιβεβαίωσε ότι η επιτροπή διαθέτει τις δακτυλογραφημένες συνεντεύξεις των εμπλεκόμενων υπαλλήλων της Fed, προσθέτοντας ότι προσπαθεί να δείξει σεβασμό και να συνεργαστεί με την κεντρική τράπεζα. Ο κ. Χένσαρλινγκ αρνήθηκε να απαντήσει αν η επιτροπή θα διατάξει την κράτηση της κ. Γέλεν για ασέβεια προς το σώμα. «Θέλουμε η πρόεδρος (της Fed) να πει την αλήθεια. Θέλουμε η Fed να δώσει τα έγγραφα που υποχρεούται από τον νόμο να παραδώσει», εξήγησε. Η συγκεκριμένη υπόθεση και η διαμάχη που έχει προκύψει έχουν αυξήσει την ένταση που υπάρχει τους τελευταίους μήνες μεταξύ της Fed και του Κογκρέσου. Μάλιστα έχει δημιουργήσει την εντύπωση σε πολλά μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου ότι τα στελέχη της Fed δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους. «Κάποιος πρέπει να λογοδοτήσει. Ηταν εξαιρετικά σοβαρή η διαρροή», είπε χθες ο κ. Χένσαρλινγκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή