Προβληματισμός μετά την ευφορία στις αγορές για την πορεία της Ελλάδας

Προβληματισμός μετά την ευφορία στις αγορές για την πορεία της Ελλάδας

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στάση αναμονής τήρησαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την άνοδο της Δευτέρας, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν μετά τη μεγάλη αποκλιμάκωση της Δευτέρας και το πετρέλαιο ανέκαμψε παρά την υπογραφή της συμφωνίας Ιράν – Δύσης. Οι επενδυτές των ευρωπαϊκών αγορών αρχίζουν τώρα να αναλογίζονται τις δυσκολίες που θα πρέπει να υπερνικήσει η ελληνική κυβέρνηση ώστε κατ’ αρχάς να ψηφίσει τη συμφωνία με την Ευρωζώνη και στη συνέχεια να την εφαρμόσει.

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου αυξήθηκε χθες κατά 55 μονάδες βάσης και έκλεισε στο 12,35%. Αντιθέτως, τη Δευτέρα η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου είχε υποχωρήσει κατά 200 μονάδες βάσης. Η τιμή του υπερέβη τα 50 λεπτά ανά ευρώ, σημάδι που μαρτυρεί ότι για τους επενδυτές απομακρύνεται το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Το πενταετές ελληνικό κρατικό ομόλογο έκλεισε χθες στο 19,60% και το τριετές στο 25,6% με την απόδοση των δύο τίτλων να αυξάνεται κατά περίπου 60 μονάδες βάσης (η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή).

Στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι επενδυτές ήταν χθες μάλλον επιφυλακτικοί, περιμένοντας να διαπιστώσουν αν ο Ελληνας πρωθυπουργός θα καταφέρει να περάσει το νέο Μνημόνιο από την ελληνική Βουλή και αν θα καλυφθούν οι βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας. Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο δείκτης DAΧ έκλεισε με άνοδο 0,28% στις 11.516,90 μονάδες, παρά τα απογοητευτικά νέα για το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία. Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έκλεισε με άνοδο 0,69% στις 5.032,47 μονάδες, με μικρό τζίρο εξαιτίας της εθνικής γιορτής της Γαλλίας. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 0,23% στις 6.753,75 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε χθες με άνοδο 0,5% στις 1.580,34 μονάδες, εμφανίζοντας κέρδη για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση. Το ευρώ ενισχύθηκε ελαφρώς έναντι του δολαρίου στο 1,1014 έναντι 1,1004 αργά το βράδυ της Δευτέρας στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Τη Δευτέρα το ευρώ είχε ενισχυθεί μέχρι και το 1,1216 μόλις έγινε γνωστή η υπογραφή της συμφωνίας, ωστόσο στη συνέχεια οι επενδυτές συνειδητοποίησαν ότι η επίτευξη συμφωνίας εντείνει τις πιθανότητες η Fed να αυξήσει σύντομα τα αμερικανικά επιτόκια δανεισμού. Το αμερικανικό αργό και το Brent κάλυψαν τις απώλειες που κατέγραφαν αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η συμφωνία Ιράν – Δύσης. Αργά το βράδυ, το Brent κατέγραφε άνοδο κατά 1,02% με την τιμή να διαμορφώνεται στα 58,44 δολάρια το βαρέλι. Την ίδια ώρα, το αμερικανικό αργό ενισχυόταν κατά 1,44% στα 52,95 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή