Αύξηση επιτοκίων εντός του 2015 στις ΗΠΑ

Αύξηση επιτοκίων εντός του 2015 στις ΗΠΑ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα ετοιμάζεται να αυξήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού μέχρι το τέλος του έτους, χάρη στη συνεχιζόμενη βελτίωση της κατάστασης στην αμερικανική οικονομία, δήλωσε χθες στο αμερικανικό Κογκρέσο η πρόεδρος της Fed Τζάνετ Γέλεν. Η Αμερικανίδα κεντρική τραπεζίτης δήλωσε ότι εξωτερικά προβλήματα όπως η ελληνική κρίση και η αναταραχή στα κινεζικά χρηματιστήρια δεν αναμένεται να πλήξουν την αμερικανική οικονομία.

«Η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει δύσκολη», είπε η πρόεδρος της Fed, προσθέτοντας ότι «και η Κίνα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θέτουν η ύπαρξη υψηλού χρέους, η αδύναμη αγορά ακινήτων και η αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές συνθήκες». Ωστόσο, η κ. Γέλεν εκτίμησε ότι οι εξωτερικές απειλές δεν πρόκειται να εκτροχιάσουν την αμερικανική οικονομία από την πορεία ανάκαμψης που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια. Οσον αφορά στα αμερικανικά επιτόκια δανεισμού, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν για πρώτη φορά από το 2006, η κ. Γέλεν τόνισε ότι παρά την επικείμενη αύξηση τα επιτόκια θα παραμείνουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα «για αρκετό καιρό μετά την πρώτη αύξηση».

«Φυσιολογικό γεγονός»

Παρουσιάζοντας στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων την εξαμηνιαία έκθεση της Fed για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, η κ. Γέλεν επέμεινε ότι δεν θα πρέπει να δίνεται υπερβολική έμφαση στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού.

Η Fed έχει μειώσει τα επιτόκια δανεισμού στο επίπεδο μεταξύ 0% και 0,25% από τον Δεκέμβριο του 2008 στην προσπάθειά της να ενισχύσει την αμερικανική οικονομία κατά την περίοδο της κρίσης και της ύφεσης που αυτή προκάλεσε. «Αν εξελιχθεί η οικονομία όπως περιμένουμε, κάποια στιγμή εντός του έτους οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες ώστε να αυξήσουμε τα επιτόκια δανεισμού», δήλωσε η κ. Γέλεν στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής. Η πρόεδρος της Fed τόνισε ότι η εκτίμησή της βασίζεται στην προσδοκία θα συνεχιστεί να βελτιώνεται η κατάσταση στην αγορά εργασίας και ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να κινείται προς τον στόχο του 2% που έχει η Fed. Η απόφαση για την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, είπε η κ. Γέλεν, θα αποτελέσει «σήμα για το πόσο έχει προοδεύσει η οικονομία στην αποκατάσταση του τραύματος που προκάλεσε η χρηματοπιστωτική κρίση».

Η κ. Γέλεν μίλησε για μια σειρά από τομείς της αμερικανικής οικονομίας όπου έχει βελτιωθεί σημαντικά η κατάσταση τα τελευταία χρόνια. Η ανεργία μειώθηκε τον Ιούνιο στο 5,3% του εργατικού δυναμικού, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών, ενώ έχει σημειωθεί «αξιοσημείωτη μείωση» του αριθμού των μακροχρόνια ανέργων.

Η αγορά εργασίας

Εξακολουθούν να παρατηρούνται σημαντικά προβλήματα στην αγορά εργασίας περιλαμβανομένου του αναιμικού ρυθμού αύξησης των μισθών, τόνισε η κ. Γέλεν. Σύμφωνα όμως με την πρόεδρο της Fed, πολλές από τις αιτίες που προκάλεσαν τη συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας κατά 0,2% στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου φαίνεται πως ήταν παροδικής φύσεως. «Εχει αυξηθεί η καταναλωτική δαπάνη, ενώ ισχυρές ήταν και οι πωλήσεις αυτοκινήτων τον Μάιο και τον Ιούνιο», είπε η κ. Γέλεν, προσθέτοντας και τη βελτίωση της εικόνας στις κατασκευές κατοικιών.

Στο εσωτερικό των ΗΠΑ, δύο προβλήματα είναι η υποχώρηση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Ο περιορισμός των επενδύσεων στον οποίο έχουν προχωρήσει τους τελευταίους μήνες οι ενεργειακές εταιρείες έχει μειώσει το γενικό επίπεδό τους. Παράλληλα, η ενίσχυση του δολαρίου έχει πλήξει τις αμερικανικές εξαγωγές διότι καθιστά ακριβότερα τα αμερικανικά προϊόντα στις ξένες αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή