Κερδισμένη η Τουρκία από τη συμφωνία της Δύσης με το Ιράν

Κερδισμένη η Τουρκία από τη συμφωνία της Δύσης με το Ιράν

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τουρκική οικονομία αναμένεται να ευνοηθεί σημαντικά από τη συμφωνία Ιράν-Δύσης για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης. Το γεγονός ότι ανοίγουν και πάλι οι πύλες του Ιράν σε διεθνείς επενδυτές και στο εμπόριο αναμένεται να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τις τουρκικές επιχειρήσεις και τις τουρκικές εξαγωγές γενικότερα. Παράλληλα, η επιστροφή του Ιράν στις διεθνείς αγορές πετρελαίου αναμένεται να οδηγήσει σε πτώση της τιμής της ενέργειας, περιορίζοντας το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας και αποσπώντας την προσοχή των επενδυτών από τα πολιτικά προβλήματα της χώρας.

«Η συμφωνία με το Ιράν πιθανότατα θα υποστηρίξει το τουρκικό αφήγημα, καθώς οι τουρκικές εταιρείες θα εκμεταλλευτούν τις νέες εξαγωγικές ευκαιρίες που θα εμφανιστούν», λέει στο Bloomberg ο κ. Μάικλ Χάρις, υπεύθυνος για την Τουρκία στη Renaissance Capital. «Η Τουρκία θα είναι σαφώς από τους ωφελημένους από την όποια πίεση ασκηθεί στις τιμές του πετρελαίου, που θα οφείλεται στην είσοδο ιρανικού πετρελαίου στις αγορές», προσθέτει. Ενα από τα σημαντικότερα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας είναι το μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Ενα σημαντικό μέρος του ελλείμματος οφείλεται στις εισαγωγές ενέργειας που πραγματοποιεί η Τουρκία. Η επιστροφή του Ιραν στις διεθνείς αγορές πετρελαίου θα αυξήσει την ήδη πλεονάζουσα προσφορά και αναμένεται να πιέσει τις τιμές του πετρελαίου.

Ακόμη και αν η τιμή του βαρελιού παραμείνει στα σημερινά επίπεδα, η Τουρκία θα εξοικονομήσει μέχρι και 13 δισ. δολάρια τον χρόνο, ανέφερε χθες ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, κ. Τανέρ Γιλντίζ. Η συμφωνία Ιραν-Δύσης είναι «πιθανό να ενισχύσει το εμπόριο και τις επενδύσεις μεταξύ των δύο χωρών», επισήμανε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, κ. Μεχμέτ Σιμσέκ. Η Τουρκία εισάγει περισσότερο από το 90% του πετρελαίου που καταναλώνει και έχει το δεύτερο μεγαλύτερο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ομάδα των 20 πλουσιότερων χωρών.

Ενδεικτικό της σημασίας που έχει η τιμή του πετρελαίου για την Τουρκία είναι το γεγονός ότι οι αποδόσεις των διετών τουρκικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν κατά 47 μονάδες βάσης (0,47%) τον Ιούνιο, πτώση που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ύστερα από αυτή των βραζιλιάνικων ομολόγων, χάρη στην υποχώρηση του πετρελαίου Brent κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον προηγούμενο Απρίλιο. «Η χαμηλότερη τιμή του πετρελαίου ενισχύει την τουρκική οικονομία. Οι οικονομικές δυνατότητες είναι σαφείς», λέει ο κ. Εμάντ Μοστάκ, αναλυτής της Ecstrat με έδρα το Λονδίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή