Η άνοδος της ανεργίας στη Βρετανία ίσως «παγώσει» την αύξηση επιτοκίων

Η άνοδος της ανεργίας στη Βρετανία ίσως «παγώσει» την αύξηση επιτοκίων

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνεται o προβληματισμός για τη χρονική στιγμή που θα επιλέξει η Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει το κόστος δανεισμού στη βρετανική οικονομία μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των τελευταίων στοιχείων για την αγορά εργασίας. Αφενός, οι μισθοί, συμπεριλαμβανομένων των μπόνους, αυξήθηκαν κατά 3,2% την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Μόνο οι μισθοί ενισχύθηκαν κατά 2,8%, που είναι το υψηλότερο ποσοστό από τον Φεβρουάριο του 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας στη Βρετανία.

Αφετέρου, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε την ίδια περίοδο κατά 15.000 άτομα, στα 1,85 εκατ. To ποσοστό ανεργίας ανήλθε, ειδικότερα, στο 5,6% την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου από το 5,5% ένα τρίμηνο πριν. Μειώθηκε, επίσης, ο αριθμός των απασχολουμένων για πρώτη φορά μετά μια διετία, κάτι που αποδόθηκε στο πρόγραμμα περικοπής των δημοσίων δαπανών που είχε εξαγγείλει η βρετανική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ντέιβιντ Κάμερον από την προηγούμενη θητεία της. Από τον περασμένο Δεκέμβριο καταργήθηκαν 22.000 θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα και 59.000 θέσεις από τον Μάιο του 2014. Συνολικά ο αριθμός των εργαζομένων στην οικονομία διαμορφώθηκε στα 30,98 εκατ. άτομα την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου. Πρόκειται για μείωση κατά 67.000 άτομα από το προηγούμενο τρίμηνο.

«Είναι η πρώτη μείωση του αριθμού των απασχολουμένων από τον Μάρτιο του 2013 και η πρώτη αύξηση του ποσοστού ανεργίας από τον Δεκέμβριο του 2013», σχολίασε ο Τζέιμς Κάιτλι, οικονομολόγος της ING στη Βρετανία. «Μπορεί, τελικά, να ωθήσει την Τράπεζα της Αγγλίας να μην προχωρήσει άμεσα σε άνοδο των επιτοκίων, δεδομένης και της πρόσφατης ενίσχυσης της στερλίνας», προσθέτει ο κ. Κάιτλι στη βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Προχθές, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, ήταν αρκετά τολμηρός στις δηλώσεις του για το κόστος δανεισμού στην οικονομία. Δήλωσε πως πλησιάζει η στιγμή που θα ξεκινήσει μια βαθμιαία αύξηση του κόστους δανεισμού στην οικονομία, καθώς οι συνθήκες βελτιώνονται όλο και περισσότερο. Τόνισε ενώπιον του Κοινοβουλίου ότι «φθάνουμε το σημείο που, ίσως, να αρχίσουν να αυξάνονται τα επιτόκια, δεδομένων των θετικών επιδόσεων της οικονομίας», αναφερόμενος στην ενίσχυση των μισθών. Το βασικό επιτόκιο στη Βρετανία παραμένει στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,5% από τον Μάρτιο του 2009. Διατηρήθηκε όλα αυτά τα χρόνια στο 0,5% για να βοηθηθεί η ανάκαμψη της οικονομίας, που είχε παγιδευτεί σε βαθιά κρίση μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Τα σχέδια του κ. Κάρνεϊ και των υπολοίπων μελών του διοικητικού συμβουλίου της Αγγλίας για μια αύξηση του βασικού επιτοκίου μπορεί να μετατεθούν για αργότερα, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την αγορά εργασίας. Προχθές ανακοινώθηκε, επίσης, απρόσμενη πτώση του πληθωρισμού τον Ιούνιο στο μηδέν από το 0,1% τον Μάιο. Ο πληθωρισμός στο μηδέν τον Ιούνιο απέχει αρκετά από το 2%, που είναι ο στόχος της Τράπεζας της Αγγλίας. Αναμένεται δε να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα μέσα στους επόμενους μήνες, παρά τη δημοσιοποίηση στοιχείων που δείχνουν ενίσχυση της κατανάλωσης, προβλέπουν αναλυτές της αγοράς. Ο Νικ Πάλμερ, στέλεχος της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας, σχολίασε πως τα τελευταία στοιχεία, ίσως, να καταδεικνύουν μια προσαρμογή της προόδου στην αγορά εργασίας σε πιο μετριοπαθείς ρυθμούς μετά την επέκταση της τελευταίας τριετίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή