Ανάπτυξη 7% στην Κίνα το δεύτερο τρίμηνο

Ανάπτυξη 7% στην Κίνα το δεύτερο τρίμηνο

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερή ανάπτυξη εμφάνισε η οικονομία της Κίνας το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους με ρυθμό 7%, θέτοντας εν αμφιβόλω τις ανησυχίες για επιβράδυνση, υπερσκελίζοντας τις προβλέψεις αναλυτών για 6,8% και αδιαφορώντας για την αναταραχή στις κινεζικές αγορές.

Η επίδοση της περιόδου Απριλίου – Ιουνίου 2015 εναρμονίζεται με την αντίστοιχη του πρώτου τριμήνου και με τον συνολικό ετήσιο στόχο της κυβέρνησης. «Η οικονομία της Κίνας συνάδει με τους σημαντικούς δείκτες, οι οποίοι ενισχύονται σταθερά το τελευταίο διάστημα», επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής. «Η Κίνα δεικνύει μέτρια αλλά σταθερή και στέρεη ανάπτυξη». Θα πρέπει να επισημανθεί ότι επί σειρά ετών πολλοί οικονομολόγοι είχαν εκφράσει ανησυχίες για την ποιότητα των οικονομικών δεδομένων της Κίνας. Πάντως, χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα ξεχωριστά τριμηνιαία στοιχεία σχετικά με τις λιανικές πωλήσεις, τις επενδύσεις και τη βιομηχανική παραγωγή τον Ιούνιο, τα οποία ήταν καλύτερα των προσδοκιών των αναλυτών. Σε αναφορά της, η Τζουλιάν Εβανς-Πρίτσαρντ, ειδική για την κινεζική οικονομία στην Capital Economics, επισημαίνει ότι, «παρακολουθώντας τα τελευταία οικονομικά στοιχεία, υπάρχουν αρκετοί λόγοι να σκεφθούμε πως αποτυπώνουν μια αληθινή σταθεροποίηση των συνθηκών στην πραγματική οικονομία».

Ενας από τους παράγοντες που ευνοούν την οικονομία της αχανούς χώρας είναι ορισμένες αλλαγές, μεταξύ των οποίων η περικοπή επιτοκίων και η παράταση αποπληρωμής δανείων από προβληματικές επιχειρήσεις, οι οποίες δανείστηκαν σε τοπικό/περιφερειακό επίπεδο.

Η αγορά στέγης της Κίνας, η οποία ενδεχομένως με κάθε αναταραχή της δύναται να προξενεί σοβαρές επιπτώσεις στην υπόλοιπη εθνική οικονομία, έχει επιδείξει τους τελευταίους μήνες μια σταθερή ανάκαμψη.

Παρά τα ανωτέρω ευνοϊκά στοιχεία, τα κινεζικά χρηματιστήρια δεν επηρεάστηκαν θετικά στη συνεδρίασή τους. Ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης χθες είχε δραστική πτώση της τάξεως του 3%. Οι μαζικές πωλήσεις είχαν ως αποτέλεσμα να χαθούν τρισεκατομμύρια δολάρια από την αγορά. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης των εταιρειών της ενδοχώρας της Κίνας υποχώρησε χθες κατά 1,3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή