Σε υψηλό έξι εβδομάδων «σκαρφάλωσαν» οι δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών

Σε υψηλό έξι εβδομάδων «σκαρφάλωσαν» οι δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ημέρα ανόδου ήταν η χθεσινή για τα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς διαμορφώθηκε ευνοϊκό κλίμα λόγω των θετικών εξελίξεων στην Ελλάδα, της παρέμβασης της ΕΚΤ και των δυναμικών εταιρικών κερδών. Το δολάριο ενισχύθηκε προς το ευρώ, με τους επενδυτές να στοιχηματίζουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα αυξήσει εντός του τρέχοντος έτους τα επιτόκια. Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημειώθηκε χθες ρεκόρ έξι εβδομάδων και πλέον, ενώ στην αμερικανική αγορά πριν από το κλείσιμο οι δείκτες σημείωναν άνοδο επίσης.

Ειδικότερα, στην Ελλάδα το Κοινοβούλιο ψήφισε τα αναγκαία μέτρα λιτότητας που απαιτούν οι διεθνείς πιστωτές για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες σχετικά με τη νέα δανειακή συμφωνία και την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Η απόφαση της ΕΚΤ να προωθήσει περαιτέρω το πρόγραμμα οικονομικής τόνωσης και να ενισχύσει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών προσέθεσε στο θετικό κλίμα. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε 1,4% υψηλότερα, στις 1.608,71 μονάδες, επίπεδα τα οποία ήταν και τα υψηλότερα σε διάστημα έξι εβδομάδων και πλέον. Από τις αρχές της χρονιάς και μέχρι σήμερα o δείκτης έχει κέρδη 20%. Χθες στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με άνοδο 1,47% και στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε 1,5%. «Η ψήφιση των μέτρων στην Αθήνα κατευνάζει τις ανησυχίες, ενώ τις προσεχείς εβδομάδες η έμφαση θα δίνεται στα αποτελέσματα των επιχειρήσεων», παρατηρεί ο Ρόμπερτ Πάρκις, διευθυντής στρατηγικής μετοχών στην HSBC. Ωστόσο, καθώς η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει ρευστή, ίσως επανέλθουν οι πιέσεις στις μετοχές. Οι αποδόσεις των ισπανικών και των ιταλικών ομολόγων υποχώρησαν λόγω θετικού κλίματος για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, ενώ εξασθένησε και η απόδοση στο ελληνικό δεκαετές ομόλογο στο 11,69% από το 12,55% την Τετάρτη.

Στις ΗΠΑ τα τριμηνιαία αποτελέσματα μεγάλων ομίλων, όπως οι Netflix, Citigroup, eBay, παρακίνησαν τους επενδυτές σε ζωηρές αγορές. «Οι μετοχές των αμερικανικών ομίλων έχουν πλήρως αποτιμηθεί αυτή τη στιγμή, αλλά εάν οι όμιλοι δεν εκπληρώσoυν τις υψηλές προσδοκίες για μεγαλύτερα κέρδη το δεύτερο εξάμηνο, θα υπάρξει κάποια αναδίπλωση», παρατηρεί ο Μαρκ Λουτσίνι, ανώτατο στέλεχος επενδυτικής στρατηγικής στην Janney Montgomery Scott. Πριν από το κλείσιμο ο Dow Jones είχε άνοδο κατά 0,21% και ο S&P 500 κατά 0,64%.

Στη διεθνή χρηματαγορά το ευρώ εξασθένησε ως προς τα 13 από τα 16 μεγαλύτερα διεθνή νομίσματα. Ως προς το δολάριο, το ευρώ απώλεσε 0,5% της αξίας του στα 1,0865 δολάρια και μετά ανήλθε κατά τι στα 1,0862 δολάρια.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή