«Πιο επικίνδυνη από τα subprime η κινεζική χρηματιστηριακή κρίση»

«Πιο επικίνδυνη από τα subprime η κινεζική χρηματιστηριακή κρίση»

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο δισεκατομμυριούχος Πολ Σίνγκερ, προειδοποιώντας ότι η κατάρρευση του χρηματιστηρίου της Κίνας, το οποίο στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη μόχλευση, μπορεί να επιφέρει πολύ πιο οδυνηρές επιπτώσεις από την κρίση των τοξικών στεγαστικών δανείων στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2008. Πριν από λίγες ημέρες είχαν διατυπώσει ανάλογες ανησυχίες και οι Μπιλ Ακμαν και Τζέφρι Γκάντλαχ, οι οποίοι, όπως και ο Πολ Σίνγκερ, είναι διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου. «Το τι συμβαίνει αυτήν τη στιγμή στην Κίνα υπερβαίνει κατά πολύ το τι συνέβαινε στην αμερικανική αγορά των δανείων μειωμένης εξασφάλισης», παρατηρεί ο κ.Σίνγκερ.

Τα κινεζικά χρηματιστήρια υποχώρησαν δραματικά από το ρεκόρ της 12ης Ιουνίου, εξαφανίζοντας 4 τρισ. δολάρια σε αξία μετοχών μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός μηνός. Οσοι χρηματιστές είχαν δανειστεί για να αποκτήσουν μετοχές, έπρεπε να τις ρευστοποιήσουν. Ενα στοιχείο που χρήζει προσοχής είναι ότι, ακόμα και μετά τις κρατικές παρεμβάσεις για να ανασχεθεί η κάμψη, όπως, λόγου χάριν, με τη διακοπή πωλήσεων μετοχών εταιρειών, οι δείκτες εξακολούθησαν τη δραστική πτώση τους.

Ο Μπιλ Ακμαν θεωρεί την Κίνα σοβαρό κίνδυνο. «Προφανώς και η παγκόσμια απειλή της Κίνας είναι πολύ σοβαρότερη από την υπόθεση της Ελλάδας», τόνισε. «Το κινεζικό χρηματιστήριο συνιστά ένα διεθνώς αξιοσημείωτο φαινόμενο και δεν παύει να προκαλεί φόβο». Η έλλειψη διαφάνειας που επικρατεί στην Κίνα και η αμφισβητούμενη αξιοπιστία των επίσημων στατιστικών στοιχείων είναι παράγοντες οι οποίοι προβληματίζουν τον Μπιλ Ακμαν. Οι ανησυχίες του αυτές διατυπώθηκαν στα μέσα της εβδομάδας, οπότε και ανακοινώθηκαν τα στοιχεία του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο, το οποίο αυξήθηκε 7%, με τον ίδιο δηλαδή ρυθμό του πρώτου. «Στο κινεζικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, εξετάζεις τη σκιώδη τραπεζική, την ποσότητα μόχλευσης, αλλά και το πόσο απεγνωσμένα κινήθηκαν οι Αρχές για να αποκαταστήσουν τις ζημίες», σημείωσε ο Μπιλ Ακμαν.

Ο Τζέφρι Γκάντλαχ, ιδρυτής των επενδυτικών κεφαλαίων DoubleLine Capital, συγκρίνει τα χρηματιστήρια στην Κίνα με τον Nasdaq το 1999 και το 2000 με την κατάρρευση των μετοχών των διαδικτυακών εταιρειών. «Η Κίνα αποτελεί σαφή πηγή ανησυχίας, είναι πολύ ευμετάβλητη και θολή για επενδύσεις». Τέλος, η Μαίρη Ερνταζ, επικεφαλής της JP Morgan Asset Management, παρατηρεί ότι επί 25ετία η Κίνα έχει πρωτόγνωρη ανάπτυξη 7%. «Πολλά συμβαίνουν στην οικονομία της και είναι εντελώς ασύνδετα με το χρηματιστήριο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή