Ανακάμπτει η ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου

Ανακάμπτει η ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αγορά αυτοκινήτου ανακάμπτει δυναμικά στην Ευρώπη, με τις συνολικές πωλήσεις στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ενισχύονται κατά 14,6% τον Ιούνιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν και κατά 8,2% το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ΕΑΜΑ). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο σε ετήσια βάση από το 2009, με τις νέες ταξινομήσεις τον Ιούνιο σε Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και Τσεχία να έχουν αυξηθεί κατά 32,8%, 22%, 15,4% και 20,4% αντίστοιχα. Τα διψήφια ποσοστά αύξησης των πωλήσεων στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου αντανακλούν τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος σε σχέση με τη βαθιά κρίση και τη χαμηλή κατανάλωση που υπήρχε προ πενταετίας στις οικονομίες τους. Από την περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο αριθμός των νέων ταξινομήσεων αυξήθηκε στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία πάνω από 20% κατά το διάστημα του πρώτου εξαμήνου του 2015. Οπως επισημαίνεται από αναλυτές της αγοράς, οι πωλήσεις ακολουθούν ανοδική πορεία τους τελευταίους 22 μήνες. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2013, οι πωλήσεις αυτοκινήτων είχαν βυθιστεί στο χαμηλό 20ετίας στην Ε.Ε., ενώ το 2012 είχαν υποχωρήσει κατά 14% και 13% στη Γαλλία και στην Ισπανία αντίστοιχα.

Τα τελευταία στοιχεία της ΕΑΜΑ παραπέμπουν στην άνοδο του δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) για την επιχειρηματική δραστηριότητα τον Ιούνιο στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2011. Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη και κατ’ επέκταση η τόνωση της κατανάλωσης στις χώρες-μέλη θα συνεχιστούν με δυναμικούς ρυθμούς, παρά την αβεβαιότητα που προκαλείται από τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας. Ο ευρωπαϊκός Νότος, ειδικότερα, παρουσιάζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε αντίθεση με τη μεγάλη συρρίκνωση που υπέστησαν οι οικονομίες τους εν μέσω της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Στις εαρινές εκτιμήσεις του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αύξησε τις προβλέψεις για ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2015 στο 1,5%, σε ετήσια βάση, από το 1,2% που είχε προβλεφθεί τον Ιανουάριο. Διαβλέπει, επίσης, άνοδο των τιμών κατά 0,1%, μια μικρή άνοδο λόγω, κατά πάσα πιθανότητα, της βαθμιαίας αύξησης της ζήτησης. Οπότε η άνοδος των πωλήσεων αυτοκινήτων είναι μια θετική εξέλιξη διότι υποδεικνύει βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή