Η κατάρρευση της Nokia εντείνει τις πιέσεις στη φινλανδική οικονομία

Η κατάρρευση της Nokia εντείνει τις πιέσεις στη φινλανδική οικονομία

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η περιοχή της πόλης Σάλο, όπου βρισκόταν ένα από τα πρώτα εργοστάσια της Nokia, δέχεται τα τελευταία χρόνια πολλαπλά χτυπήματα. Το κλίμα, πάντως, ήταν εντελώς διαφορετικό πέρυσι, όταν η Microsoft, ο αμερικανικός κολοσσός της τεχνολογίας, αποφάσισε να αγοράσει τον βραχίονα κατασκευής κινητών τηλεφώνων της Nokia. H Σάλο με τους 54.000 κατοίκους ήλπιζε σε μια αναζωπύρωση της τοπικής οικονομίας, ενώ και η νέα ιδιοκτήτρια της Nokia έκανε λόγο για αύξηση προσωπικού. Τελικώς, πριν από μία εβδομάδα η Microsoft αποφάσισε να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις χιλιάδων υπαλλήλων συνολικά του τεχνολογικού ομίλου, ο οποίος πριν από δεκαπέντε χρόνια βρισκόταν στην κορυφή στην αγορά κινητών τηλεφώνων σε διεθνή κλίμακα. Οπερ σημαίνει ότι οι –εναπομείνασες μετά σειρά περικοπών– 1.100 θέσεις εργασίας στη μονάδα ανάπτυξης προϊόντων της Σάλο απειλούνται.

Αντανακλαστικά

Η απάντηση της φινλανδικής εταιρείας στον οξύ ανταγωνισμό από τη Samsung και την Apple, οι οποίες δραστηριοποιούνται δυναμικά στα «έξυπνα» τηλέφωνα, δεν ήταν ταχεία και επιθετική. Εν τω μεταξύ, η κάμψη αυτή συνέπεσε με τις κυρώσεις της Ε.Ε. στη γειτονική Ρωσία και τη μείωση της παγκόσμιας ζήτησης για χαρτί και συναφή προϊόντα, έναν κλάδο ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας για τη Φινλανδία. Ο συνδυασμός των παραγόντων αυτών πλήττει την εθνική οικονομία, η οποία τα τελευταία τρία χρόνια βρίσκεται σε ύφεση. Πόλεις, όπως η Σάλο, έχουν δεχθεί σοβαρά πλήγματα.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Γιούχα Σίπιλα, έκανε λόγο για βαρύ χτύπημα, όταν αναφέρθηκε στην απόφαση της  Microsoft και επισκέφθηκε τη Σάλο να συζητήσει με τους κατοίκους για τον τρόπο αρωγής τους. Μία προοπτική, όπως έχει δηλώσει, είναι να ζητήσει βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, το οποίο στηρίζει εργαζομένους που έχασαν την εργασία τους λόγω εκτεταμένων διαρθρωτικών αλλαγών. Ο κ. Σίπιλα εξελέγη τον Απρίλιο, υποσχόμενος να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό, να περιορίσει τη γραφειοκρατία και να ελαφρύνει τα φορολογικά βάρη στις μικρές επιχειρήσεις. Εχει διακηρύξει τη σημασία του επιχειρείν στην επαναφορά της χώρας στην οδό της ανάπτυξης, αλλά αυτή η μετάβαση είναι δυσχερής, όταν η φινλανδική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από έναν και μόνο εργοδότη στον ιδιωτικό τομέα. Οπως καθίσταται σαφές, η συνθήκη αυτή της μονομέρειας μπορεί να θεωρηθεί αδυναμία του οικονομικού μοντέλου της Φινλανδίας.

Αύξηση ανεργίας

Πριν από δέκα χρόνια η Nokia απασχολούσε στην πόλη 5.000 άτομα. Ακόμα και το 2008, στις απαρχές της κρίσης, στην πόλη το ένα πέμπτο όλων των θέσεων εργασίας σχετιζόταν με την υψηλή τεχνολογία και την πληροφορική. Σήμερα, επτά χρόνια μετά, η ανεργία φθάνει το 15% εν συγκρίσει με τον εθνικό μέσο όρο του 9,7%. Το 15% στη Σάλο οφείλεται στο κλείσιμο εργοστασίου της Nokia το 2012 και σε περικοπές, που αποφασίστηκαν στη συνέχεια από τη νέα ιδιοκτήτριά της, Μicrosoft. Συν τοις άλλοις, το 2012 μετακινήθηκαν οι δραστηριότητες στην κατασκευή κινητών τηλεφώνων από το Σάλο στην Ασία. Σε ανακοίνωσή της η αμερικανική εταιρεία διευκρίνισε ότι η νέα στρατηγική της υπαγορεύει μικρότερη γκάμα «έξυπνων» τηλεφώνων. Αυτό την οδηγεί στο να κλείσει το ένα από τα τρία εργοστάσια ανάπτυξης προϊόντων (Σάλο, Εσπού, Τάμπερε). Οι 3.200 υπάλληλοι συνολικά του βραχίονα κινητών τηλεφώνων της Nokia στη Φινλανδία θα μειωθούν δραστικά στους 900. «Είχαμε την εντύπωση ότι η Microsoft θα έδινε μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια στη Nokia, προκειμένου να διαπιστώσει τις δυνατότητες ανάπτυξης», δηλώνει απογοητευμένος ο Αϊμο Λεσκέλα, επί 30 χρόνια εργαζόμενος στη Nokia.

Θα πρέπει να αναφερθεί, τέλος, πως η ύφεση και η αυξημένη ανεργία προκαλούν διάχυτη αβεβαιότητα και αγωνία μεταξύ των Φινλανδών, οι οποίοι –κατά ένα ποσοστό, πάντα– υιοθετούν τις ευρωσκεπτικιστικές τάσεις του κόμματος των Αληθινών Φινλανδών. Οι τελευταίοι συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό και εξέφρασαν αρνητική στάση στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή