Αποδόσεις

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Σταθερή εμφανίστηκε χθες η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν περιορισμένος. Το Brent διαμορφώθηκε στα 57,01 δολ. το βαρέλι στις μεσημβρινές συναλλαγές. Τις προηγούμενες ημέρες της εβδομάδας είχαν σημειωθεί δραστικές απώλειες, κυρίως επειδή οι επενδυτές προσδοκούσαν αυξημένες εξαγωγές από το Ιράν. Ηδη η αγορά έχει υπερπροσφορά, ενώ εντός της εβδομάδας συνήφθη συμφωνία μεταξύ του Ιράν και της Δύσης για τον έλεγχο του πυρηνικού του προγράμματος. «Με τη συμφωνία του Ιράν όλοι γνωρίζουμε πως θα διοχετευθεί έτι περαιτέρω πετρέλαιο στην αγορά -ίσως και 500.000 βαρέλια την ημέρα-, οπότε η όποια τάση για διόρθωση των τιμών έχει εξαλειφθεί», επισημαίνει ο Χανς βαν Κλιφ, ανώτατος οικονομολόγος για την ενέργεια της ΑΒΝ Αmro. Το Brent απώλεσε σχεδόν 3% την εβδομάδα που πέρασε.

Στα χαμηλά οκταμήνου ο χρυσός

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ μηνών υποχώρησε η τιμή του χρυσού χθες, επεκτείνοντας τις απώλειές της για τέταρτη εβδομάδα στη σειρά. Ενας από τους βασικούς λόγους, οι οποίοι επηρεάζουν τη διάθεση των συναλλασσομένων στην αγορά μετάλλων, είναι ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προετοιμάζεται για τη μεταστροφή της πολιτικής της, με αύξηση επιτοκίων εντός του 2015. Η προσδοκία και η προοπτική αυτή ενισχύουν σημαντικά το δολάριο. Αντίστοιχα, η πλατίνα και το παλλάδιο προσέγγισαν σε επίπεδα ναδίρ, με τους παίκτες της αγοράς να προειδοποιούν για μεγαλύτερες ζημιές, εάν το δολάριο ενισχυθεί περαιτέρω, καθώς και οι μετοχές. Χθες στις πρωινές συναλλαγές η τιμή σποτ του χρυσού είχε μεταβληθεί στα 1.144,80 δολάρια η ουγγιά έναντι της χαμηλής των 1.142,10 δολαρίων της Πέμπτης. Τα 1.142,10 δολάρια η ουγγιά είναι και η χαμηλότερη τιμή από πέρυσι τον Νοέμβριο. Την εβδομάδα που πέρασε, το πολύτιμο μέταλλο απώλεσε 2% της αξίας του.«Παραμένουμε αρκετά νευρικοί για τον χρυσό, και δεν θα μας εξέπληττε εάν υπήρχε μεγάλη κάμψη στα επίπεδα των 1.141 δολαρίων η ουγγιά και κάτω», επισημαίνουν ειδικοί αναλυτές. Το 2015 είναι η τρίτη χρονιά πτώσης του χρυσού, με τη φετινή απώλεια να διαμορφώνεται στο 3%.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων με ταυτόχρονη άνοδο της τιμής τους παρουσίασαν τα κρατικά ομόλογα την προτελευταία εβδομάδα του Ιουλίου. Η ψήφιση των προαπαιτούμενων από τη Βουλή για τη χρηματοδότηση των αναγκών της χώρας τον Ιούλιο βελτίωσε την εικόνα των ελληνικών ομολόγων και, παράλληλα, ισορρόπησε την πορεία των ευρωομολόγων της περιφέρειας της Ευρώπης. Την Παρασκευή η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κινήθηκε στο 11,25%, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 55,30 λεπτά του ευρώ. Η απόδοση του 3ετούς κρατικού ομολόγου κυμάνθηκε στο 22,90% και η τιμή στα 71,30 λεπτά του ευρώ, ενώ η απόδοση του 5ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 17,60%, με την τιμή να ανέρχεται στο 17,60%. Το spread (διαφορά απόδοσης μεταξύ 10ετούς ελληνικού ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο) διαμορφώθηκε στις 1.044 μονάδες βάσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή