Με κέρδη έκλεισε η εβδομάδα στις ευρωπαϊκές αγορές

Με κέρδη έκλεισε η εβδομάδα στις ευρωπαϊκές αγορές

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις υψηλότερες επιδόσεις από τον Ιανουάριο σημείωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αυτήν την εβδομάδα, με τις εισροές κεφαλαίων σε μετοχές να φθάνουν τα 4,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Jefferies. Χθες, οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων κινήθηκαν με οριακές μεταβολές ύστερα από τα κέρδη των προηγουμένων συνεδριάσεων. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε κατά λιγότερο από 0,1% λίγο πριν από το κλείσιμο ύστερα από άνοδο 4,3% μέσα στην εβδομάδα και 8,9% από τις 7 Ιουλίου, όταν άρχισε να διαφαίνεται κάποια πρόοδος στην επίλυση του ελληνικού προβλήματος.

Μετά τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών καταλάγιασε το κλίμα στις αγορές διότι τέθηκαν στο περιθώριο οι φόβοι για ένα Grexit. Προς τα τέλη αυτής της εβδομάδας, η προσοχή των επενδυτών απομακρύνθηκε από την Ελλάδα και στράφηκε σε επιχειρηματικές εξελίξεις και σε στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που θα επηρεάσουν την αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Λίγο πριν από τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης, ο δείκτης Cac-40 στο Παρίσι ενισχυόταν κατά 0,21% και ο ισπανικός δείκτης Ibex35 κατά 0,07%.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax και ο ιταλικός δείκτης FTSE Mib παρουσίαζαν οριακές απώλειες της τάξεως του -0,09% και -0,03%, αντίστοιχα. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE-100 σημείωνε πτώση 0,26%. Ρόλο στη χθεσινή συνεδρίαση διαδραμάτισαν τα υψηλότερα του αναμενομένου κέρδη της Ericsson, της σουηδικής εταιρείας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αλλά και η συμφωνία εξαγοράς της Bwin.party.Digital Entertainment από την 888Holdings, μια εταιρεία τυχερών παιγνίων μέσω του Διαδικτύου, αντί 898,3 εκατ. στερλινών ή 1,1288 δισ. ευρώ.

Το ευρώ σημείωσε εβδομαδιαίες απώλειες 5,94% και διαμορφώθηκε χθες στο χαμηλό του 1,0862 δολ. Μέσα στην εβδομάδα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, έδωσε το πράσινο φως για την αύξηση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών κατά 900 εκατ. ευρώ για μία εβδομάδα. Παράλληλα, όμως, το δολάριο ενισχύθηκε σημαντικά έναντι του ευρώ και των υπολοίπων νομισμάτων διότι η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε την Τετάρτη και την Πέμπτη πως επίκειται αύξηση του βασικού επιτοκίου μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Πτωτικά κινήθηκαν οι αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας στην Ευρωζώνη. Οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών υποχώρησαν χθες στο 1,958% από το 1,993% την Πέμπτη και των ισπανικών διολίσθησαν στο 1,966% από το 1,988%, αντίστοιχα. Πτωτικά κινήθηκαν, επίσης, οι αποδόσεις των 10ετών γαλλικών ομολόγων από το 1,144% την Πέμπτη στο 1,095% την Παρασκευή.

Ανοδικά κινήθηκαν, αντίθετα, οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων από το 0,792% την Πέμπτη στο 0,809% την Παρασκευή λόγω της μείωσης του κινδύνου από ένα Grexit, που απομάκρυνε τους επενδυτές από «παραδοσιακά» καταφύγια όπως είναι οι γερμανικοί κρατικοί τίτλοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή