Δεν πείθουν τα στατιστικά που δίνει η Κίνα

Δεν πείθουν τα στατιστικά που δίνει η Κίνα

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανάπτυξη της Κίνας σε ρυθμό 7% το β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους προβλημάτισε αρκετά τους οικονομικούς παρατηρητές που ανέμεναν χαμηλότερη άνοδο στο 6,8%. Δόθηκαν, παράλληλα, στη δημοσιότητα στοιχεία που έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενόμενου αύξηση των λιανικών πωλήσεων, των επενδύσεων και της βιομηχανικής παραγωγής, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση σε εκείνους που εδώ και καιρό προβλέπουν την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας με επιπτώσεις στην εύθραυστη ανάπτυξη του υπόλοιπου κόσμου.

Οι απότομες διακυμάνσεις του χρηματιστηρίου της Σαγκάης και της Σενζέν αντανακλούν μια αβεβαιότητα και μια ανασφάλεια για την κινεζική οικονομία. Το δωδεκάμηνο μέχρι τις 12 Ιουνίου, ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης αναρριχήθηκε 150%. Εκτοτε υπέστη μια απότομη και μεγάλη διόρθωση, διαγράφοντας 4 τρισ. δολάρια από την αξία των μετοχών.

Ερευνα του πρακτορείου Bloomberg συγκρίνει την Κίνα σήμερα και τη φρενήρη ανάπτυξης της Ιαπωνίας μέχρι τη δεκαετία του ’90, η οποία έκτοτε προσπαθεί να εξέλθει από μια περίοδο παρατεταμένης στασιμότητας με μόνιμη την πτώση των τιμών λόγω της εξαιρετικά υποτονικής κατανάλωσης. Προηγουμένως, ο ρυθμός ανάπτυξης της Ιαπωνίας κυμαίνονταν στο 5% την περίοδο 1985-1990 και η οικονομία απορροφούσε το 8% των παγκόσμιων εισαγωγών, αναλογώντας στο 12% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Αντίστοιχα, ο μέσος όρος ανάπτυξης στην Κίνα από το 1989 μέχρι το 2015 υπολογίζεται στο 9,04%. Σήμερα, ύστερα από τη ραγδαία ανάπτυξη της τελευταίας 20ετίας, η Κίνα απορροφά το 10% των παγκόσμιων εισαγωγών και αναλογεί στο 11,5% του ΑΕΠ. Αλλά, αν και ένας ρυθμός ανάπτυξης στο 7% είναι υψηλός σε άλλες χώρες, στην Κίνα είναι αναγκαίος για να υπάρχουν αρκετές θέσεις εργασίας σε αυτήν την πολυπληθή χώρα.

Σήμερα η Κίνα, αν και παραμένει ισχυρή οικονομία, είναι ευάλωτη λόγω της μεγάλης συμμετοχής μικροεπενδυτών στη χρηματιστηριακή αγορά της χώρας, του υπερβολικού δανεισμού των επιχειρήσεων και της μεγάλης ανόδου των τιμών των ακινήτων. Η κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας έχουν λάβει εξαιρετικά μέτρα στήριξης και προτίθενται να συνεχίσουν αυτήν την προσπάθεια. Αρχές του Ιουλίου αποφάσισαν την απαγόρευση πωλήσεων μετοχών για τους μεγαλομετόχους των εισηγμένων εταιρειών σε διάστημα 6 μηνών προκειμένου να ελεγχθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι έντονες διακυμάνσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή