ΕΚΤ: Εκ νέου δέσμευση για πλήρη εφαρμογή του QE

ΕΚΤ: Εκ νέου δέσμευση για πλήρη εφαρμογή του QE

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία με τις προσδοκίες της αγοράς, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής, την Πέμπτη 16 Ιουλίου. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης διατηρήθηκε στο 0,05%, ενώ τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων παρέμειναν αμετάβλητα σε 0,30% και 0,20%, αντιστοίχως. Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι επανέλαβε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που περιλαμβάνει αγορές περιουσιακών στοιχείων, ύψους 60 δισ. ευρώ μηνιαίως, προβλέπεται να συνεχιστεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2016 και, πάντως, έως ότου η ΕΚΤ διαπιστώσει διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή της για ρυθμούς κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε πως αναμένει η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη να επεκταθεί περαιτέρω, με την εγχώρια ζήτηση να ενισχύεται από τα μέτρα νομισματικής πολιτικής, από την πρόοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, και από την πρόσφατη μείωση των τιμών του πετρελαίου. Επιπροσθέτως, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε ότι η ζήτηση για εξαγωγές της ζώνης του ευρώ αναμένεται να ωφεληθεί από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των τιμών. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη επιβράδυνση της δραστηριότητας στις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών εξακολουθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, να επηρεάζει αρνητικά τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Επιπλέον, ο Ντράγκι εξέφρασε την ανησυχία του πως η οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ ενδέχεται να συνεχίσει να περιορίζεται από τις αναγκαίες προσαρμογές των ισολογισμών σε ορισμένους τομείς, καθώς και από τον υποτονικό ρυθμό υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε σημαντικά έναντι των άλλων κύριων νομισμάτων την εβδομάδα που διανύσαμε, καθώς η προσοχή των επενδυτών στράφηκε εκ νέου στις αποκλίνουσες νομισματικές πολιτικές της Fed και της ΕΚΤ. Κατά τη διάρκεια ομιλίας της την Τετάρτη στο Κογκρέσο, η πρόεδρος της Fed, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε ότι, αν η οικονομία εξελιχτεί όπως αναμένεται, είναι πιθανόν η Κεντρική Τράπεζα να προβεί σε αύξηση των επιτοκίων έως το τέλος του 2015, ενισχύοντας τις προσδοκίες της αγοράς για υψηλότερα επιτόκια εντός του τρέχοντος έτους. Στον απόηχο αυτών των εξελίξεων, ο δείκτης του δολαρίου DXY ανήλθε κοντά σε υψηλά 2 μηνών, προσεγγίζοντας τις 97,76 μονάδες στο τέλος της εβδομάδας, με την ισοτιμία ευρώ/δολάριο να υποχωρεί κάτω από το επίπεδο 1,0900 για πρώτη φορά από τις αρχές Ιουνίου.

* Διεύθυνση τρέχουσας οικονομικής ανάλυσης & έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή