Η Νintendo έχασε τον ηγέτη της

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επόμενη ημέρα για την πρωτοπόρο εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών της Νintendo σκιάζεται από ένα θλιβερό γεγονός, την απώλεια του χαρισματικού διευθύνοντος συμβούλου της, Σατόρου Ιαουάτα στα 55 του χρόνια. Ο Ιαουάτα είχε προσβληθεί από καρκίνο. Ηταν ο άνθρωπος ο οποίος εξασφάλισε την αναγέννηση της Nintendo από το 2002, με την επινόηση και εισαγωγή στην αγορά της πολυκονσόλας Wii και της κονσόλας Game Boy Advance SP μεταξύ άλλων. Hταν ο πρώτος επικεφαλής της εταιρείας, ο οποίος δεν προερχόταν από την ιδρυτική οικογένεια των Γιαμαούτσι. Οι Γιαμαούτσι έχουν μακρά επιχειρηματική ιστορία στην Ιαπωνία.

Βίος και πολιτεία

Ο Σατόρου Ιαουάτα είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στην πόλη Σαπόρο, στα βόρεια της Ιαπωνίας. Ηδη από τα εφηβικά του χρόνια ασχολήθηκε με τον προγραμματισμό παιχνιδιών. Σπούδασε την επιστήμη των υπολογιστών στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Τόκιο. Το 1982 εντάχθηκε στη HAL Laboratory, μία θυγατρική της Nintendo. Οι γονείς του τότε διαφωνούσαν κάθετα με την επιλογή του. Η HAL Laboratory είχε ιδρυθεί από τη Nintendo για να διερευνηθεί η αγορά ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Ο Σατόρου Ιαουάτα εξελίχθηκε σε πρόεδρό της και το 2000 μετακινήθηκε στη μητρική ως επικεφαλής εταιρικού σχεδιασμού, πριν αναλάβει το πηδάλιό της το 2002. Διαδέχθηκε τον Χιρόσι Γιαμαούτσι, ο οποίος και εισήγαγε την εταιρεία στο πεδίο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Στο ενεργητικό του ο Ιαουάτα έχει τέτοιες επιτυχίες, όπως το Game Boy Advance SP και το Wii, οι οποίες συνέβαλαν στο να τριπλασιαστούν τα έσοδα της Nintendo. Ωστόσο, η μεγάλη ακμή των έξυπνων τηλεφώνων επηρέασε δυσμενώς τις πωλήσεις των φορητών κονσολών της Nintendo,ενώ η κονσόλα ποικίλων δραστηριοτήτων Wii U, η διάδοχη της Wii, δεν είχε τη δική της επιτυχία. Φέτος τον Μάρτιο ο Σατόρου Αϊουάτα έδωσε «το πράσινο φως» για να δημιουργούνται οι γνωστοί χαρακτήρες των παιχνιδιών της Nintendo και σε κινητά και σε ταμπλέτες. Οι αναλυτές αναγνωρίζουν τη σημαντική του συμβολή στη βιομηχανία των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή