Τίτλοι τέλους για το FAO Schwarz

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκλεισε τις θύρες του ένα από τα πιο εμβληματικά καταστήματα της αμερικανικής οικονομικής καρδιάς στο Μανχάταν. Το μεγαλύτερο κατάστημα παιχνιδιών στον κόσμο, όπως ανέφεραν οι διαφημίσεις, το FAO Schwarz, στόλιζε τις παρυφές του Σέντραλ Παρκ και στεκόταν απέναντι από άλλο σύμβολο της πόλης που δεν κοιμάται ποτέ: το ξενοδοχείο Πλάζα. To FAO Schwarz έβαλε τελεία στην εκατό ετών ιστορία του, την περασμένη Τετάρτη. Πρόκειται για ένα ακόμα θύμα, λένε οι ειδικοί, της τεράστιας οικιστικής ανάπτυξης της πόλης.

Εκατοντάδες νοσταλγοί των ημερών που το πελώριο κατάστημα κατακλυζόταν από παιδόκοσμο έτρεξαν να κάνουν μια τελευταία αγορά στο κατάστημα της Πέμπτης Λεωφόρου, το οποίο έχει επανειλημμένως συμπεριληφθεί σε κινηματογραφικές ταινίες. Μία από αυτές ήταν το «Big» με πρωταγωνιστή τον Τομ Χανκς, ο οποίος εμφανιζόταν να παίζει πιάνο με τα πόδια του στο πελώριο επιδαπέδιο πιάνο που υπήρχε στο κατάστημα.

Σημερινός ιδιοκτήτης του είναι η εταιρεία Toys R Us που πριν από μήνες ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να κλείσει το κατάστημα εξαιτίας του διαρκώς αυξανόμενου κόστους συντήρησης ενός σημείου λιανικού εμπορίου στην Πέμπτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με τους γνώστες, το κλείσιμο του καταστήματος δεν θα είναι οριστικό και δεν αποκλείεται να ανοίξει εκ νέου άλλη στιγμή σε κάποια άλλη τοποθεσία του Μανχάταν.

Εξω από το ιστορικό κατάστημα πολλές οικογένειες στάθηκαν στην ουρά προκειμένου να φωτογραφηθούν με τους ντυμένους σαν στρατιώτες θυρωρούς του. «Είναι πραγματικά λυπηρό», έλεγε η Μαρκέλα Σάντος, η οποία έφτασε εδώ με φίλους της για να επισκεφθεί το μαγαζί μια τελευταία φορά.

«Παρότι λένε ότι θα μετακομίσει το κατάστημα, τα πράγματα δεν θα είναι ποτέ ξανά τα ίδια. Αυτό είναι το FAO Schwarz που γνωρίζει ο κόσμος, που είναι δίπλα στο Σέντραλ Παρκ και που τα Χριστούγεννα είναι μαγικής ομορφιάς». Τα εμπορεύματα του μαγαζιού, που έχει συνολικό εμβαδόν τεσσάρων χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, βγήκαν σε προσφορά, και πολλοί από τους διαδρόμους του έμεναν κενοί πολλές ώρες πριν από το κλείσιμό του.

Η Ράμος τόνισε ότι η ίδια πρόλαβε να αγοράσει έναν μαγνήτη και ένα «μάους παντ» αλλά ακόμα έψαχνε για κάποιο χνουδωτό ζωάκι, προκειμένου η τελευταία αυτή επίσκεψη να είναι πλήρης. Εκτός από τα κλασικά παιχνίδια που ο ενδιαφερόμενος μπορούσε να βρει στο κατάστημα, ο διάδρομος με τα χνουδωτά ζωάκια είναι γνωστός πάνω από όλα για την τεράστια ποικιλία του: καμήλες, ελέφαντες, γάτες και σκύλοι, αλλά και λέοντες, άλογα, δελφίνια και καταπληκτικές λεοπαρδάλεις.

Την ίδια στιγμή τιτάνιο ήταν το έργο των υπαλλήλων στα ταμεία που προσπαθούσαν να εξυπηρετήσουν όσο καλύτερα μπορούσαν την πελατεία. «Δεν κλείνουμε οριστικά. Και στο παρελθόν κλείσαμε και ανοίξαμε ξανά», εξηγεί μια υπάλληλος η οποία, ωστόσο, παραδέχεται ότι δεν γνωρίζει τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί στο μέλλον.

Το αρχικό κατάστημα ιδρύθηκε από τον Γερμανό μετανάστη Φρειδερίκο Αύγουστο Σουόρτζ στο Μπρόντγουεϊ. Ενα δεύτερο κατάστημα ακολούθησε μερικά χρόνια αργότερα, ενώ το σημερινό κατάστημα άνοιξε στην Πέμπτη Λεωφόρο το 1986.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή